Χατζηδάκης: Δρόμος Τσάβες ή δρόμος Λούλα οι επιλογές του Τσίπρα

ΑΘΗΝΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους δύο δρόμους που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real fm.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής του:

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

-  Είμαι ανήσυχος για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας  και η οποία δημιουργεί ζήτημα ρευστότητας στη πραγματική οικονομία. Βάζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ακόμα πιο βαθιά στη φορμόλη και δημιουργεί ένα αρνητικό σκηνικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

-  Από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είπε ότι κρατάει το 70% του μνημονίου και αντικαθιστά το 30% με καινούργια δικά της ισοδύναμα μέτρα, ας προχωρήσει σε εφαρμογή όσων συμφώνησε. Αντίθετα, εκείνη ασχολείται τόσο πολύ με διαδικαστικά θέματα – που θα γίνουν οι συναντήσεις, ποια μορφή θα πάρουν τα τεχνικά κλιμάκια κλπ. Η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μια γρήγορη και ουσιαστική διαπραγμάτευση, για να κλείσει η 5η αξιολόγηση, να πάρει η Ελλάδα την 1η δόση στα τέλη Απριλίου και το υπόλοιπο της δόσης στο τέλος Ιουνίου.

-  Η κυβέρνηση έκανε μια στροφή –στροφή που προσωπικά την καλωσορίζω και τη χαιρετίζω–  και στη συνέχεια την άφησε στη μέση, προφανώς λόγω εσωτερικών αντιδράσεων. Αυτό το 92-68, υπέρ της συμφωνίας, στην Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει επιδράσει καταλυτικά και εμποδίζει τον κ.Τσίπρα να προχωρήσει προς την κατεύθυνσή που φάνηκε να κινείται αρχικά.

-  Η Κυβέρνηση είναι σε  σύγχυση ως προς τη στρατηγική της, είναι αυτοπαγιδευμένη στις προεκλογικές της υποσχέσεις.  Προσωπικά την ενθαρρύνω ανάμεσα στο δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και στο δρόμο ενός έντιμου συμβιβασμού να ακολουθήσει το δρόμο του έντιμου συμβιβασμού.

«Δρόμος Τσάβες»  ή «δρόμος Λούλα»

Ο κ. Τσίπρας  έχει μπροστά του, σήμερα,  δύο δρόμους:  τον «δρόμο Τσάβες» και τον «δρόμο Λούλα»:  

«Δρόμο Τσάβες» εννοώ μια τυφλή σύγκρουση για την Ευρώπη, όπου θα κατεβαίνουν στο δρόμο αγκαλιασμένοι άνθρωποι από την αριστερά και την άκρα δεξιά και θα διαμαρτύρονται για τους δανειστές. Είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιήσει για ένα διάστημα την κοινή γνώμη, αλλά δεν θα δώσει λύση.

«Δρόμο Λούλα», αναφέρομαι στο δρόμο που ακολούθησε ο βραζιλιάνος ηγέτης της αριστεράς, ο οποίος βγήκε με κάποια συνθήματα, αλλά στη συνέχεια έκανε μια στροφή που τη στήριξε η κοινωνία και απέδωσε και στην οικονομία. Αυτό πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας.

Για τις δηλώσεις Σουλτς

Αυτό προκάλεσε αρνητική κριτική ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί – όχι μόνο εμείς αλλά και οι Γερμανοί και οι πολιτικοί οποιασδήποτε άλλης χώρας–  για το πώς τοποθετούμαστε. Η ΕΕ είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Αν αρχίσουμε να δείχνουμε ό ένας τον άλλο με το δάχτυλο δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Εγώ προφανώς διαφωνώ με πολλές τοποθετήσεις των ΑΝΕΛ, προφανώς δεν έχω τις δικές τους αντιλήψεις, αλλά από εκεί και πέρα κάθε λαός εκλέγει την κυβέρνησή του και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Αυτό το κλίμα της εχθρότητας βλάπτει την κοινή μας υπόθεση στην Ευρώπη.    

SHARE:

24Media Network