Χρεοκοπημένη αντιπαράθεση. Για σχέδιο εσωτερικού δανεισμού κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

Χρεοκοπημένη αντιπαράθεση. Για σχέδιο εσωτερικού δανεισμού κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Τόλιος επανήλθε στις επίμαχες δηλώσεις περί μη πληρωμής τόκων και τοκοχρεωλυσίων, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα λέει είναι επίσημη θέση του κόμματός του, ενώ έκανε λόγο για δανεισμό με έντοκα γραμμάτια που μπορούν να αγοράσουν και Έλληνες. Έντονη αντίδραση της ΝΔ

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τόλιος, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του περί ενδεχομένου διακοπής της καταβολής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος, επανήλθε υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε δεν αποτελούν προσωπική θέση, αλλά επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν τα λέω εγώ. Είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα προηγούμενα έτη, αλλά στην πρόσφατη διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές" είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 fm, ο κ. Τόλιος πρόσθεσε: "Στην προεκλογική μας ευρωεκλογική διακήρυξη τονίζεται ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί μια μικρή περίοδος  η διακοπή αποπληρωμής των τόκων και χρεολυσίων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν στην περίπτωση εκβιασμού όλα τα όπλα. Η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς σε βάρος της χώρας μας με στόχο τη διάσωση του ευρώ και τόσα άλλα άρα λοιπόν αυτά είναι γνωστά και τα είπαμε και στην περίοδο των ευρωεκλογών".

Επίσης, ο κύριος Τόλιος ανέφερε πως "ο ίδιος ο Τσίπρας έχει πει ' δεν θα προβούμε σε μονομερή ενέργεια εκτός και αν εκβιαστούμε' ", τονίζοντας πως εσκεμμένα παραποιούνται τα όσα λέει.

Όσον αφορά στις πληρωμές συντάξεων και μισθών, ο κ. Τόλιος τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία "κινδυνολογεί, οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κατοχυρωμένοι. Έχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό που προτεραιότητα έχουν να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί  σε συνέχεια να είναι  τα ασφαλιστικά δικαιώματα... Ρευστό το κράτος έχει, η ροή  χρημάτων στο δημόσιο ταμείο είναι συνεχής μες το χρόνο και εν πάση περιπτώσει πρόσφατα βγάλαμε και έντοκα γραμμάτια. Η χώρα ζήτησε 1 δις και προσφέρθηκαν 1,9 δις".

Δανεισμός με έντοκα γραμμάτια

Ερωτώμενος πώς η Ελλάδα θα δανειστεί με έντοκα γραμμάτια εάν έχει προηγουμένως αρνηθεί την αποπληρωμή των παλαιότερων, δήλωσε: "Δεν είναι έτσι, κάθε τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά της  χώρας βγάζουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια και ανακυκλώνονται, λήγουν και ξανά-ανανεώνονται. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. (...) Όταν μιλάμε με τους πιστωτές τους μεγάλους αυτούς που έχουμε εκκρεμότητα και τους πιστωτές που μιλάμε και  κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους κλπ εκεί είναι πολιτική διαπραγμάτευση. Πρέπει να ζυγίσουν και αυτοί τι  θέλουνε , έχουνε ευθύνες που έβαλαν έναν λαό στο κόκκινο. Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε οι ξένοι και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν".

Στην ερώτηση εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει και υποχρεωτική μορφή, απάντησε: "Όχι δεν ισχύει αυτό, σας ανέφερα ένα μικρό παράδειγμα".

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως "η θέση και η λογική του κόμματος δεν είναι η στάση πληρωμών και οι μονομερείς ενέργειες", κρατώντας με αυτόν τον τρόπο αποστάσεις από το στέλεχος της αριστερής πτέρυγας.

Δημήτρης Σταμάτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις των Ελλήνων

Οι δηλώσεις του κ. Τόλιου περί περί αγοράς εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τους Έλληνες καταθέτες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή δηλώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ , δήλωσε:

"Αποκάλυψη Τώρα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία!

Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Δηλαδή, κάθε δεκαπέντε μέρες θα τραβάνε, προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Αυτό είναι το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ!

Επιτέλους, τι θέλουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες;

Τόσο ανεύθυνοι είναι;"

Πάντως, ο κ. Τόλιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ξεκαθάρισε πως δεν κάνει λόγο για υποχρεωτική μορφή στην αγορά εντόκων γραμματίων.

Ο Δημήτρης Σταμάτης, επανήλθε αργότερα με νέα δήλωση, επιτιθέμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζει τη χρεοκοπία.

"Επικίνδυνοι και άσχετοι, τη μια λένε ότι δεν πρόκειται να ξεπληρώσουν τα δάνειά μας στους ξένους και την άλλη ότι σκοπεύουν να βγάλουν έντοκα γραμμάτια, απορροφώντας αποκλειστικά από τις καταθέσεις των Ελλήνων,  ακόμη και των μικροκαταθετών. Αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα προετοιμάζει τη χρεοκοπία! Ο ελληνικός λαός δεν θα του το επιτρέψει!", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Handelsblatt: Οι εξαγγελίες για διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας

Για ανησυχία των πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και των Ελλήνων ψηφοφόρων, από το ενδεχόμενο διακοπής εξυπηρέτησης του χρέους από μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο -σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα- η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

"Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει ανοίξει, και η ριζοσπαστική αριστερά θεωρείται το φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι εξαγγελίες για διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά και όλο και περισσότερους Έλληνες", αναφέρει ο ανταποκριτής.

"Τώρα βγαίνουν μπροστά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση ότι θα σταματήσουν την εξυπηρέτηση του χρέους. Επικαλούνται μια απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος", συνεχίζει, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου και σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως τώρα έδινε ασαφείς και αντικρουόμενες πληροφορίες για τα σχέδιά του, καθώς "τη μια φορά θα έσκιζε τις δανειακές συμφωνίες, ακόμη και τη νύχτα των εκλογών, και την άλλη μιλούσε για διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ πρέπει να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους".

"Το πώς αυτό θα μπορούσε πρακτικά να συμβεί εξήγησε ο Γιάννης Τόλιος", αναφέρει ο συντάκτης προσθέτοντας ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε την απόφαση του Συνεδρίου του κόμματός του, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Χωρίς τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του κρατικού χρέους, αποκλείεται μια ανάκαμψη της χώρας". Η αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους "θα γίνει σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες, αφού πρώτα θα έχει εξασφαλισθεί μια κατάλληλη περίοδος αναστολής της καταβολής των τόκων και των πληρωμών". Και ο Τόλιος εξήγησε πώς το φαντάζεται: "Πηγαίνεις μια-δυο φορές (στους δανειστές) και διαπραγματεύεσαι. Και, αν δεν συμφωνήσουν, τους προειδοποιείς: τότε δεν πληρώνω πλέον τόκους!". Πρέπει να εμφανιστούμε απέναντι στους δανειστές "αποφασιστικοί", είπε ο Τόλιος. Και στην ερώτηση εάν μια τέτοια στάση πληρωμών δεν σημαίνει χρεοκοπία, είπε ο Τόλιος ανασηκώνοντας τους ώμους: "Ε και;". Και για την περίπτωση οι δανειστές να μην συμφωνήσουν, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη, υποστηρίζει ο Τόλιος: εάν έρθουμε αντιμέτωποι με "απειλές και απόπειρες εκβιασμού των δανειστών", τότε θα "χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα", π.χ. ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τέλος, ο συντάκτης λέει ο κ. Τόλιος δεν είναι ο μόνος με αυτές τις απόψεις και αναφέρει τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος –όπως γράφει "θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια κυβέρνηση του κόμματός του θα ανέστελε μονομερώς την εξυπηρέτηση του χρέους".


SHARE:

24Media Network