Δεν θα είναι η τελευταία φορά που τα λένε Τσίπρας – Κοτζιάς

Δεν θα είναι η τελευταία φορά που τα λένε Τσίπρας – Κοτζιάς
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Ασπασμοί και καλά λόγια κατά την παράδοση - παραλαβή του ΥΠΕΞ. Η τελετή αυτή δεν συνηθίζεται όταν παραλαμβάνει πρωθυπουργός, αλλά πραγματοποιήθηκε για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση και ως δείγμα της στενής επικοινωνίας που θα συνεχίσουν να έχουν.

Με έναν θερμό ασπασμό στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Νίκος Κοτζιάς τον Αλέξη Τσίπρα για την τελετή παράδοσης παραλαβής.

Ο απερχόμενος υπουργός εξωτερικών είχε μάλιστα φροντίσει οι διπλωμάτες που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια και οι στενοί του συνεργάτες να βρίσκονται στον πρώτο όροφο, παρατεταγμένοι και τους σύστησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας λίγα λόγια για το βιογραφικό του καθενός.

Τα χαμόγελα και καλά λόγια περίσσεψαν στις δηλώσεις, χωρίς αιχμές και προσωπικές πικρίες, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει σε άλλες παραδόσεις παραλαβές τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια δεν συνηθίζεται να γίνεται επίσημη τελετή για την παράδοση ενός υπουργείου στον πρωθυπουργό αλλά η καλή προσωπική σχέση των δύο οδήγησε στην απόφαση να οργανωθεί αυτή η μικρή εκδήλωση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πριν απ’ όλα τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης για την τιμή που μου έκανε και την ευκαιρία που μου έδωσε, να μετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Οι άνθρωποι, όπως σας έλεγα πάντα, δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων, πρέπει να έχουν τη φιλοδοξία να μετριούνται με τα προβλήματα που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν. Πάντα είμαστε μικρότεροι από τα προβλήματα, αλλά στην προσπάθειά μας να τα λύσουμε, μεγαλώνουμε. Και ηλικιακά, σ’ αυτό το Υπουργείο και με βάρος -στην κυριολεξία- και σε σκέψη και χάρις και στις συζητήσεις, τις οδηγίες και στην προτροπή που είχα από τον Πρωθυπουργό, αντιμετώπισα όσο μπορούσα αυτά τα προβλήματα».

Αυτή ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά για να συνεχίσει ο πρωθυπουργός τα καλά λόγια προς τον στενό συνεργάτη του:

«Ο Νίκος Κοτζιάς βεβαίως -και ήταν λογικό- δεν θέλησε να πει περισσότερα για τα σημαντικά επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική, μίλησε με συναίσθημα. Πάντοτε έλεγε και λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω γι’ αυτά που έδωσε από αυτό το καίριο πόστο στην Ελλάδα, στον Ελληνισμό, στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων, στη δημιουργία ενός νέου δόγματος για την εξωτερική μας πολιτική, που είναι το δόγμα μιας ενεργητικής, πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής»

Ο Νικος Κοτζιάς τον ξεπροβόδισε μετά το τέλος της συνάντησης και όπως έλεγαν συνεργάτες και των δύο νόημα ότι « το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που τα λένε οι δυο τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα