Δένδιας: Εμείς οι εκφραστές όλοι των οραμάτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Δένδιας: Εμείς οι εκφραστές όλοι των οραμάτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Νίκος Δένδιας Eurokinissi

“Καραμανλική” εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο συνέδριο της ΝΔ. Η Ελλάδα δε διαπραγματεύεται νόμιμα δικαιώματα της, διαμήνυσε στην Τουρκία.

Ως επίδοξος εκφραστής του καραμανλισμού μίλησε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αποτέλεσμα πολλοί γαλάζιοι να χαρακτηρίσουν την ομιλία του μία απόπειρα κτισίματος προσωπικού προφίλ με βλέψεις για το απώτερο μέλλον.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως, ο κ. Δένδιας φρόντισε να τονίσει ότι “θα πετύχουμε νέα νίκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για μία ακόμη 4ετία”.

Αναφέρθηκε πάντως δύο φορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή (και άπαξ σε όλους τους διατελέσαντες αρχηγούς), αλλά και στο μεσαίο χώρο. Υπενθύμισε εμμέσως την οn camera κόντρα του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβουσογλου στην Άγκυρα, αλλά και ότι επί ημερών του ξεκίνησε η δικαστική δίωξη της Χρυσής Αυγής, χωρίς φυσικά να σχολιάζει το πολιτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης. Ενώ διαμήνυσε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δε θα μπει σε συζήτηση και διαπραγμάτευση επί νομίμων δικαιωμάτων της.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε στους συνέδρους λέγοντας: “Εσείς τα στελέχη της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, που δίνεται τη μάχη για μία φιλελεύθερη δημοκρατική αληθινά σύγχρονη Ελλάδα” και πρόσθεσε:

“Εμείς, οι εκφραστές όλοι των οραμάτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αγωνιστές όσων διαχρονικά πρεσβεύει η παράταξη. Το αληθινό λαϊκό κόμμα, που προτάσσει την εθνική ομοψυχία, την κοινωνική συνοχή, τη μέριμνα για τους αδύναμους και ευάλωτους. Το κόμμα του μεσαίου χώρου, των μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών, των πατριωτών. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είμαστε εδώ”.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι: “Η ΝΔ έχει δικαιωθεί στις μεγάλες εθνικές επιλογές και πολιτικές αποφάσεις. Έχει προχωρήσει στις ιστορικά ορθές γεωπολιτικές επιλογές. Τώρα στη δυσκολότερη μεταπολεμικά περίοδο επιλέγει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας”.

Σχολίασε δε ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο τελευταίος κρίκος μίας μακράς αλυσίδας. Συνεχιστής της πολιτικής παρακαταθήκης του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διάδοχος του πολιτικού μέτρου του Ράλλη. Της πολιτικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Του μεσαίου χώρου και της εθνικής υπερηφάνειας του Κώστα Καραμανλή. Είναι διάδοχος της πολιτικής ενάντια στα άκρα, όπως το καρκίνωμα της ΧΑ, του Αντώνη Σαμαρά”.

Και πρόσθεσε: “Γιατί -ό,τι και να λέει η αριστερά- στην Ελλάδα εμείς σταματήσαμε το νεοναζισμό. Εμείς τους πήγαμε στα δικαστήρια. Εμείς τους πήγαμε εκεί που ανήκουν.”

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, σημειώνοντας: “Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν υπάρχουν πια στην Ελλάδα λεφτόδεντρα. Απάντηση όμως υπάρχει. Η σοβαρή μεθοδική αντιμετώπιση της κατάστασης. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με παρεμβάσεις που στηρίζουν τα αδύναμα νοικοκυριά”.

Αναφέρθηκε και στις μεγάλες επιτυχίες όπως είπε της κυβέρνησης σε μία σειρά από τομείς πολιτικής, όπως η εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε εθνική επιτυχία τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συμφωνία για προσφυγή Χάγη με την Αλβανία, τις συμφωνίες συνεργασίας με ΗΠΑ και Γαλλία, τις συμφωνίες με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πραγματικότητα την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”, είπε και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της και μιλά καθαρά και ξάστερα. Όχι στις παρακάμερες και στα σαλόνια των Αθηνών, όχι στα πάνελ, αλλά μέσα στην Αγκυρα μπροστά τους Τούρκους, εκεί μιλά καθαρά και ξάστερα”.

Μετά από αυτή την έμμεση υπενθύμιση της κόντρας του με Τσαβούσογλου, ο κ.Δένδιας τόνισε: “Η πατρίδα μας δεν απειλεί κανέναν, αλλά η πατρίδα μας δε φοβάται. Απαντά με τόλμη και αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση”.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι “σταθερά απέναντι σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, σε κάθε επιθετική ρητορική, σε αναχρονιστική προκλητικότητα, σε κάθε αναθεωρητισμό είτε νεοθωμανικό είτε οποιονδήποτε άλλο”.

Υποστήριξε ότι όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία η Ελλάδα έκανε τη σωστή επιλογή.

Τόνισε όμως ότι: “Η Ελλάδα δε λησμονεί ιστορικούς δεσμούς της κοινωνίας μας με τη ρωσική κοινωνία, όπως μας κατηγόρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, ο Τσαϊκοφσκι είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτουρας. Αυτή τη Ρωσία αυτή την κουλτούρα τη σεβόμαστε και την τιμάμε, όχι τη Ρωσία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με αυτή τη Ρωσία δεν έχει να κάνει η Ελλάδα, η Ελλάδα έχει να κάνει με την άλλη Ρωσία”.

Ο κ.Δένδιας συμφώνησε άλλωστε με τον πρωθυπουργό ότι στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν χωρά ουδετερότητα και δεν υπάρχει δρόμος στη μέση, αλλά ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Απάντησε έτσι στην κριτική γιατί η Ελλάδα δε κρατά μία πιο μέση στάση, όπως η Τουρκία.

“Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά ας μη γίνονται παρερμηνείες θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα. Δε δεχόμαστε ούτε τετελεσμένα ούτε απειλές”, ξεκαθάρισε ο κ.Δένδιας και πρόσθεσε με νόημα:

“Μερικοί στη γειτονιά έχουν μία τακτική πρώτα παρανομώ και μετά διαπραγματεύομαι την παρανομία μου με το νόμιμο δικαίωμα το δικό σου. Αυτά να τα ξεχάσουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτή τη λογική δε μπαίνει”.

Ο κ.Δένδιας έκλεισε μάλιστα σε ένα συναισθηματικό κομματικό τόνο δηλώνοντας: “Είμαι πολύ περήφανος για τη ΝΔ, που ανήκω στη ΝΔ. Είναι το σπίτι μου από μικρό παιδί. Είναι τα σκαλιά της ζωής μου και τα πέρασα όλα . ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, νεοδημοκράτης, βουλευτής, υπουργός. Πάντα όμως στρατιώτης της παράταξης, υπηρέτης της παράταξης. Κουβαλάω περήφανα μαζί σας την κληρονομιά της παράταξης που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της πατρίδας. Ζήτω η ΝΔ για πάντα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα