ΣΥΡΙΖΑ: Κομβική εβδομάδα – Οι υποψήφιοι μπαίνουν στο στίβο της μεγάλης μάχης

ΣΥΡΙΖΑ: Κομβική εβδομάδα – Οι υποψήφιοι μπαίνουν στο στίβο της μεγάλης μάχης
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο χρόνος ο οποίος υπολείπεται πλέον μέχρι το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερος από έξι ημέρες. Πώς κινούνται οι υποψήφιοι. Ζήτημα ίσως και ωρών η κατάθεση υποψηφιότητας και από τον Στ. Κασσελάκη.

Μετά τη νίκη επί της Ιταλίας στο ευρωμπάσκετ του 1987 ο Νίκος Γκάλης ρωτήθηκε (από τον Βασίλη Σκουντή) αν η εν λόγω επιτυχία ήταν η μεγαλύτερη της καριέρας του. Ο μέγας σταρ της εποχής απάντησε με απόλυτη με ειλικρίνεια: “Είναι μέχρι την επόμενη”.

Τριαντά έξι χρόνια αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία ιδιαίτερα κομβική εβδομάδα η οποία θα οδηγήσει στο διαρκές συνέδριό του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου στο κλειστό του Σπόρτινγκ που αποτελεί την τελευταία εσωκομματική διαδικασία πριν από την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση (στις 10 και, αν χρειαστεί, στις 16 Σεπτεμβρίου).

Υπό αυτά τα δεδομένα η γκάλειος ρήση μπορεί να επιβεβαιωθεί. Κομβική εβδομάδα πριν την αμέσως πιο κρίσιμη που δεν είναι άλλη από αυτή που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Αν μην τι άλλο την αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Οι κινήσεις των υποψηφίων

Οι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν να ξεδιπλώσουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες το ιδεολογικοπολιτικό τους στίγμα προσπαθώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εν δυνάμει ψηφοφόρους. Εννόεται ότι αυτό θα γίνει και από το βήμα του συνεδρίου, ωστόσο και τις προηγούμενες ημέρες οι αναφορές σε προγραμματικές θέσεις δεν θα λείψουν ανάλογα και με την επικαιρότητα που πάντα παίζει το ρόλο της.

Η Εφη Αχτσιόγλου, μετά από συνεχόμενες περιοδείες στην ελληνική περιφέρεια, υπολογίζει ιδιαίτερα τις κινήσεις της και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν εκατομμύρια πολίτες και όχι μόνο τα μέλη και τους φίκους του κόμματος.

Είναι κάτι που υπογραμμίζουν και οι άλλοι υποψήφιοι για την αρχηγία κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και μία σχετική αγωνία για το πόσοι θα σπεύσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου μετά από δύο συντριπτικές ήττες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του πρότεινε, και η σχετική πρότασή του έγινε όπως φαίνεται δεκτή, το τηλεοπτικό debate μεταξύ των συνυποψηφίων να αντικατασταθεί από ανοιχτή συζήτηση που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά.

Ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας θα προτιμούσαν να διεξαχθεί και τηλεοπτική συζήτηση (όπως άλλωστε έγινε και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ), ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί εκτός και αν κάποιος το ξαναφέρει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι ξανά.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι υποψηφιότητες θα είναι τελικά πέντε και όχι τέσσερις. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα (ή το αργότερο τη Τρίτη) την υποψηφιότητά του, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Αλλωστε η μέχρι στιγμής δραστηριότητα του υποψηφίου βουλευτή επικρατείας δεν έχει περάσει απαρατήρητη και σχολιάζεται εκτενώς στα social media από φίλους αλλά και “πολέμιους” του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους παραδοσιακούς κομματικούς, η περίπτωση Κασσελάκη είναι εξ ορισμού προβληματική. Δεν τον ήξερε κανείς πριν από μερικούς μήνες, δεν είναι εκλεγμένος σε κανένα κομματικό όργανο, έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στον εφοπλιστικό τομέα, χώρο εντελώς ξένo με την Αριστερά.

Σε ένα κοινό όμως, που δεν έχει μεγάλη σχέση με τις παραδοσιακές αριστερές αξίες που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, η υποψηφιότητα Κασσελάκη φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η “πυκνή” δραστηριότητα του κατά τα φαινόμενα νέου υποψηφίου στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει ότι ο μέχρι πρότινος άγνωστος στο ελληνικό κοινό πολιτικός, έχει πάρει ζεστά την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Αλλες υποψηφιότητες (η σχετική προθεσμία λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου) δεν αναμένεται να υποβληθούν. Ο Διονύσης Τεμπονέρας επαναλαμβάνει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η διαδικασία για την ανάδειξη εκλογής προέδρου θα έπρεπε να καθυστερήσει και να μην διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δική του κίνηση. Η δε πρότασή του για γραμματέα με αυξημένες αρμοδιότητες στη νέα εποχή έγινε δεκτή με θετικά και αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό του κόμματος.

Ερωτηματικό αποτελεί, τέλος, η στάση του επικεφαλής του ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος ανέλαβε την πολύ δύσκολη δουλειά να “κουβαλήσει” το κόμμα από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι και την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο άλλοτε Υπουργός Περιβάλλοντος δεν ανοίγει τα χαρτιά του ούτε δημοσιοποιεί τις προθέσεις του και προς το παρόν επεξεργάζεται τα γεγονότα, έχοντας την ίδια ώρα και “βαριά” πολιτικά καθήκοντα ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Και ο Αλέξης Τσίπρας; Παρακολουθεί τις εξελίξεις (έχοντας πια επιστρέψει από τις διακοπές του) χωρίς όμως να σχολιάζει το παραμικρό. Οπως είναι λογικό ο απερχόμενος πρόεδρος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί ότι επηρεάζει τη διαδικασία με τις τοποθετήσεις του και γι’ αυτό παραμένει σιωπηλός. Το αν θα πράξει το ίδιο και στο συνέδριο του προσεχούς Σαββάτου είναι κάτι που θα αποφασίσει σύντομα ο ίδιος, πάντα υπό το πρίσμα της απόλυτης ουδετερότητας έναντι των υποψηφίων.

Μέσα στην εβδομάδα, τέλος, αναμένεται να διεξαχθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με ατζέντα τεχνικά θέματα που αφορούν το επικείμενο συνέδριο όπως η ανάδειξη κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα