Διάβημα της Αθήνας σε Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX

Διάβημα της Αθήνας σε Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX
Υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Σε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα προέβη η Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως η NAVTEX της Τρίτης συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

“Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία: «Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», δήλωσε.

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα