Διάβημα στην Άγκυρα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού

Διάβημα στην Άγκυρα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού
Το Υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο στον τούρκο πρέσβη. Επιμένει η Αθήνα στην τακτική της προσέγγισης: στις 12 Απριλίου η συνάντηση του Παρασκευόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου

Διάβημα στην Άγκυρα για την  παρενόχληση του ελικοπτέρου, με το οποίο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετέβη χθες στο Αγαθονήσι, πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τρίτη η Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος αναμένεται να καλέσει τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει το διάβημα, ζητώντας πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ενώ το υπουργείο Άμυνας ερευνούσε μέχρι αργά το βράδυ τις δικαιολογίες της Άγκυρας για το περιστατικό.

«Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν τσάμπα βενζίνη και κηροζίνη. Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Αγαθονήσι ο πρωθυπουργός, αποστέλλοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητούσε από χθες την πραγματοποίηση του διαβήματος.

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώσεις όμως που διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή και στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν δυσκολεύεται για την επανεκλογή δημάρχων κυρίως στην Άγκυρα και δευτερευόντως στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αθήνα, πάντως, εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική προσέγγισης με την Άγκυρα, που βρίσκεται σε νευρική κρίση μετά και την στήριξη Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση αγοράς και εγκατάστασης των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Όπως έχει αποφασιστεί στις 12 Απριλίου ο Δ. Παρασκευόπουλος θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συνομιλήσει με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει το News 24/7, όμως, προβλέπεται και νέα συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Διαψεύδει η Άγκυρα

Από την πλευρά τους πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας με πληροφορίες τους στο πρακτορείο Ανατολή απάντησαν στις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την παρενόχληση στο ελικόπτερο του στο Αγαθονήσι.

«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρενόχλησης από τα τουρκικά μαχητικά, τα αεροσκάφη μας έκαναν τα συνηθισμένα τους καθήκοντα» αναφέρουν οι τουρκικές πηγές.

Κουμουτσάκος: Σοβαρός προβληματισμός για την τουρκική προκλητικότητα

Το γεγονός ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά δεν πέρασε ασχολίαστο από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως “δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται ακόμα και κατά εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας.

Ούτε η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά ακόμη και τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την Ιστορία και τη θρησκεία τους.”

Επίσης, ο κύριος Κουμουτσάκος είπε: “Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτήν τουρκική πρακτική. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί επιτέλους σοβαρά από τη συμπεριφορά αυτήν της Άγκυρας ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα