"Ιστορική επίσκεψη" Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Υποδοχή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα απο τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Κυβερνητικό Μέγαρο
Υποδοχή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα απο τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Κυβερνητικό Μέγαρο EUROKINISSI

Εκτεταμένες αναφορές στο διεθνή Τύπο για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, με την επίσκεψη Τσίπρα να χαρακτηρίζεται "ιστορική" από το σύνολο των ξένων μέσων, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η κοινή selfie των δύο ηγετών.

"Για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Κάνοντας λόγο για "ιστορική επίσκεψη" στον τίτλο του, το BBC αναφέρεται στην σέλφι με την οποία υποδέχτηκε ο Ζάεφ τον Τσίπρα και στο tweet του Ζάεφ που μιλάει για μια "πραγματική ιστορική ημέρα".

ADVERTISING

Και η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στην σέλφι που έβγαλαν οι δύο πρωθυπουργοί και χαρακτηρίζει "ιστορική" επίσκεψη "καλής θέλησης" την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

To AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επισημαίνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια "ιστορική επίσκεψη" αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επικαλείται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Ζάεφ για τα "τεράστια οικονομικά οφέλη" που θα προκύψουν για τη χώρα του "σε όλους τους τομείς της οικονομίας" από τη συμφωνία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Point έχει κι αυτή τίτλο "Ιστορική Επίσκεψη", ενώ το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, με τον ίδιο τίτλο, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα ωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή, η οποία έβαλε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις δεκαετίες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο "Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως στο ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφιες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.

Η εφημερίδα "Washington Post" από την άλλη επιλέγει ως τίτλο "Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας".

Η αμερικανική εφημερίδα αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας-Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία, χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη

Δώδεκα προτάσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Βόρεια Μακεδονία: Στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά η Μπέττυ Μπαζιάνα

Με κείμενο αμυντικής συνεργασίας στα Σκόπια ο Ευάγγελος Αποστολάκης

24Media Network