Διώτης: Καμία λίστα δεν καθίσταται νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας

Διώτης: Καμία λίστα δεν καθίσταται νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου καλεί τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσίασαν σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου, στα γραφεία του ΣΔΟΕ δύο νέα συστήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων καυσίμων (σλεπιών), με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη (φωτογραφία) και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Παρέμβαση Διώτη για το "εξαφανισμένο" CD. Θέτει θέμα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τις ελβετικές καταθέσεις. Τι λέει ο διοικητής της ΕΥΠ

Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία θέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Ο κ. Διώτης, μιλώντας στον Βήμα Fm, υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ’ ον τρόπο μπορεί”.

Ο κ. Διώτης αναφέρεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής.

Διοικητής ΕΥΠ: “Δεν έχω τη λίστα”

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι έχει στα χέρια του ή ότι είναι σε γνώση του η λίστα με τους 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία προχώρησε ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας.

“Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν ότι η λίστα είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα, καθώς και ότι για την απόκτηση του εγγράφου μεσολάβησε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Βενιζέλος: “Έχω παραδώσει στην κυβέρνηση τη λίστα “

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων.  Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τονίζει:

“Η δημόσια συζήτηση για την “περιβόητη” λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη “λίστας” με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα