Δραγασάκης: Παράταση ισχύος και διεύρυνση πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού

Δραγασάκης: Παράταση ισχύος και διεύρυνση πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι ο νόμος Κατσέλη θα παραταθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέχρι τέλους του χρόνου. Στόχος είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός να αξιοποιείται "ευκολότερα κι από περισσότερους".

Την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού για ένα χρόνο προβλέπει τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, ενώ στην διάταξη προβλέπεται επίσης η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μηχανισμού με στόχο να αξιοποιείται «ευκολότερα κι από περισσότερους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι ο νόμος Κατσέλη για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες θα παραταθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέχρι τέλους του χρόνου, ενώ προχωρεί ο επανασχεδιασμός του πλαισίου του.

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι «από τις πιο οδυνηρές κληρονομιές της κρίσης» κι υπογράμμισε ότι «επιμένουμε με διαρκείς προσπάθειες» ώστε ο εξωδικαστικός μηχανισμός να εδραιωθεί. Ο Γ. Δραγασάκης προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους «είναι τόσο μεγάλο που απειλεί την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος», και κατά συνέπεια και την κοινωνία, ενώ κάλεσε και τις τράπεζες να δουν πιο θετικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μεταξύ των αλλαγών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προβλέπεται δυνατότητα για ρύθμιση χρεών μόνο με Δημόσιο κι ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα κι αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι δανειστές, δυνατότητα του οφειλέτη να εξαιρέσει μη επιχειρηματικές οφειλές από τον μηχανισμό, καθώς και προστασία του οφειλέτη από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κι αναστολή της δίωξης για χρέη προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον διαρκεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα