Εισαγγελία Διαφθοράς: Με ηλεκτρονικά μέσα η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Εισαγγελία Διαφθοράς: Με ηλεκτρονικά μέσα η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων
Συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Eurokinissi

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος σε απάντησή του στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ακόμα κι εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής οι μάρτυρες καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Με άλλα λόγια ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με το έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των, υπό καθεστώς προστασίας, τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει συγκεκριμένα.

ΝΔ: Να κρίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα στην επιτροπή, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και επέκρινε την Εισαγγελέα Διαφθοράς λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν τυγχάνει του επιβαλλόμενου, από τον νόμο, σεβασμού ώστε να της αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάει.

Ο κ. Πλεύρης εισηγήθηκε στην επιτροπή το ακόλουθο σχέδιο απόφασης, το οποίο ψηφίστηκε και από το Κίνημα Αλλαγής:

– Να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις της επιτροπής για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων.

– Να διασφαλιστεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν, όπως κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

– Να απευθυνθεί η επιτροπή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων.

– Να γνωστοποιηθούν στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα της επιτροπής για την αποστολή κρίσιμων εγγράφων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιεισαγγελέας αδειάζει τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την προανακριτική επιτροπή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται «σε πανικό».

Ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στις «αποκαλύψεις της εφημερίδας “Αυγή” σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας», οι οποίες «εξηγούν πλήρως τον πανικό του». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!».

Κατόπιν τούτων, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια». «Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής», προσθέτει.

Θέτει, δε, το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης;». «Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Αφού δεν πετύχατε στο plan A, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε το φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη μετά τη συντριβή σας από την ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B σας. Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Διαπράττετε αυτές τις πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες με ένα και μοναδικό σκοπό! Να αποσοβήσετε ενδεχόμενη δίωξη κατά Άδωνι Γεωργιάδη που θα συνεπάγεται κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αυγέρη: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παρανομούν

«Φιάσκο», χαρακτήρισε η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταστρατηγούν το νόμο», δήλωσε η κ. Αυγέρη και πρόσθεσε: «Αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων, για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε, ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέταση τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει η εξέτασή τους να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν, εκ των υστέρων, να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειες τους, ζητώντας από τον ‘Αρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι «ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος» και «το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Κίνημα Αλλαγής: Ποιος αρνείται να λάμψει η αλήθεια;

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτήν την υπόθεση, πρέπει να καταθέσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα. Υπάρχει προηγούμενο διότι οι μάρτυρες εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη». Ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε, επίσης, θέμα για την καθυστέρηση στη διαβίβαση εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια;», σημείωσε ο βουλευτής.

ΚΚΕ: Οι μάσκες έπεσαν

Για προσχηματικές μεθοδεύσεις κατηγόρησε τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εκ προοιμίου ζήτησε άρση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων. Το αίτημα του ΚΚΕ δεν συνάντησε, όμως, ευήκοα ώτα.

«Με αίσθημα ευθύνης, το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, χωρίς φωνές και κουρνιαχτό, να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Την εξέταση, δηλαδή, ουσιωδών μαρτύρων, που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις, οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσαν αυτό που λέει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ό,τι δηλαδή, υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ούτε καν τυπική, απ’ ότι φαίνεται, εξέταση αυτών των προστατευομένων μαρτύρων. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας, την οποία είχαμε προαναγγείλει. Να αρθεί, δηλαδή, το καθεστώς προστασίας, ούτως ώστε η επιτροπή να τους εξετάσει», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος, για να συμπληρώσει ότι δυστυχώς αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της προανακριτικής επιτροπής, οι οποίοι επέμειναν στις θέσεις που είχαν διατυπώσει στο παρελθόν αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων.

«Διατηρούν τις μάσκες, και λόγω καρναβαλιού, στους προστατευόμενους μάρτυρες. Έπεσαν, όμως, οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων, αφού έχουμε μία συμπαιγνία. Δεν θέλει ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν απλά και μόνο να καλλιεργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, διότι τους βολεύει αυτή η κατάσταση», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει το ζήτημα.

«Εμείς θα επανέλθουμε πάλι με την πρότασή μας, δηλαδή άρση του καθεστώτος προστασίας και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του. Δεν θα συμμετέχουμε σε εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Την πρόταση του ΚΚΕ για άρση του καθεστώτος προστασίας στηρίζει η Ελληνική Λύση.

Μάρτυρας για την τιμολόγηση

Ενώ η επιτροπή έχει μπει στην τελική ευθεία της διενεργούμενης έρευνας, ανοιχτό είναι το ενδρεχόμενο να προστεθεί στον κατάλογο των μαρτύρων ακόμη ένα πρόσωπο, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας το 2013, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», έχει καταθέσει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ότι την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Γεωργιάδης η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν με εντολή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα