Εκδήλωση για τον Ανδρέα: Τα δάκρυα, το τραγούδι Γιώργου και Φώφης, οι σημαίες και η υπόκλιση του Τίμερμανς

Εκδήλωση για τον Ανδρέα: Τα δάκρυα, το τραγούδι Γιώργου και Φώφης, οι σημαίες και η υπόκλιση του Τίμερμανς
2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - 2η ΗΜΕΡΑ ΟΜΙΛΙΕΣ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής -Frans Timmermans, Υποψήφιος του PES για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurokinissi

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα διεξήχθη το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αν μη τι άλλο, αν υπάρχει ένα όνομα που συγκινεί όσο κανένα άλλο, όσους ιδεολογικά ανήκουν στην κεντροαριστερά, είναι αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου. Φυσιολογικά λοιπόν, η σημερινή εκδήλωση που είχε οργανωθεί στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτή που τράβηξε το ενδιαφέρον συνέδρων και παρατηρητών.

Εκατοντάδες κόσμου προσήλθαν από νωρίς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν το δίωρο αφιέρωμα που περιελάμβανε μουσική, μια ταινία για τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου και ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρεία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθόταν η οικογένεια Παπανδρέου και συγκεκριμένα, ο Αντρίκος, η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο Νίκος Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε νέα αποθέωση – όπως και χθες- τη στιγμή της χειραψίας μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου.

Στις εξέδρες, ορισμένοι είχαν σπεύσει με σημαίες από τη δεκαετία του ’80 και του ’90, με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά και το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλοι ακόμα και με αφίσες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Δεύτερο συνέδριο Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την εκδήλωση άνοιξε η Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Π. Μπαρμπάτη και τους Α. Κορωναίο, Ε. Δάβου, Π. Κοντό να τραγουδούν, ενώ έδωσαν την κατάλληλη πάσα στη Φώφη Γεννηματά, ολοκληρώνοντας την παρουσία τους με το “Λίγο Ακόμα” σε στίχους Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

“Σίγουρα θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Πολύ ψηλότερα. Χθες ήταν ο προσεισμός στην Αθήνα γιατί ο πραγματικός σεισμός είναι σήμερα που τιμούμε τον ηγέτη μας. Τον Ανδρέα Παπανδρέου” είπε, παίρνοντας την ασίστ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. “Νιώθουμε ότι τον έχουμε δίπλα μας και μας εμπνέει. Έγινε συνώνυμο της αλλαγής και έχει πάντα μια μεγάλη υπεροχή όταν αναφερόμαστε στους ηγέτες της μεταπολίτευσης. Ή ιστορία εκδικείται τους παραχαράκτες και περιγελά τους αντιγραφείς. Ο Ανδρέας ζει σήμερα και μέσα από τις πράξεις και την πολιτική μας. Ζει μέσα από τις προτάσεις μας. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε κόντρα σε όσους μας κρατούν στο χθες, γιατί εκείνος μας έμαθε να μη συμβιβαζόμαστε. Είμαστε οι προοδευτικοί απέναντι στην παλιά δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη και την νέα Δεξιά του κυρίου Τσίπρα” τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Οι παρευρισκόμενοι στο ΣΕΦ θυμήθηκαν όρθιοι το …κλασσικό σύνθημα “Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς”, αλλά και “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό”.

Η υπόκλιση του Τίμερμανς

Μετά την κυρία Γεννηματά, τον λόγο πήρε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος αναφερόμενος στην παρουσία του στην εκδήλωση είπε: “Έχω έρθει να τιμήσω έναν πολύ σημαντικό άνδρα. Ο πραγματικός τρόπος να τιμήσεις έναν άνθρωπο που θαυμάζεις είναι να παραμένεις πιστός στο πνεύμα του. Ο Ανδρέας δεν είναι πια μαζί μας. Είναι στον Όλυμπο και κάθεται δίπλα στον Ούλοφ Πάλμε και τον Φρανσουά Μιτεράν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν την Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε. Της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να είστε ενωμένοι για να θάψουμε μια και καλή τον νεοφιλελευθερισμό. Θα νικήσουμε”.

Στη συνέχεια, ο Ολλανδός ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όσοι από τους παρευρισκόμενους βρίσκονταν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Όταν εκείνοι σηκώθηκαν, ο Φρανς Τίμερμανς άφησε το μικρόφωνο και υποκλίθηκε μπροστά τους, ενώ μετά την ομιλία του, από τα μεγάφωνα ακούστηκε το Bella Ciao.

Τα δάκρυα και το τραγούδι Γιώργου και Φώφης

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν ήρθε η ώρα της ταινίας για τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βλέποντας την ιστορία του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ δάκρυσαν, ενώ στα αποσπάσματα από τις ομιλίες που προβάλλονταν, ο κόσμος στο ΣΕΦ χειροκροτούσε με την ολοκλήρωση κάθε φράσης.

Για το κλείσιμο της εκδήλωσης, την σκυτάλη πήρε η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” με τη συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου και τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδάει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που σηκωνόταν για να χαιρετήσει ξεχωριστά τους μουσικούς, ακούγοντας το “Καλημέρα Ήλιε” άρχισε να σιγοτραγουδάει από τη θέση του, ενώ η Φώφη Γεννηματά έκανε το ίδιο, όσο ο Μανώλης Μητσιάς ερμήνευε το “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες”.

Η εκδήλωση που κράτησε δύο ώρες ολοκληρώθηκε με την κ. Γεννηματά να ευχαριστεί τους συντελεστές, ενώ νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - 2η ΗΜΕΡΑ ΟΜΙΛΙΕΣ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα