Εκλογές ΚΙΝΑΛ: “Σκληρό ροκ” μέχρι την Κυριακή

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: “Σκληρό ροκ” μέχρι την Κυριακή
Πόσο θα δυσκολέψει την συνύπαρξη Ανδρουλάκη - Παπανδρέου η προεκλογική πόλωση Eurokinissi

Μια ακόμη πιο εμφατική νίκη που θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο αναζητά ο Ανδρουλάκης στο β' γύρο των εκλογών. Στροφή 180 μοιρών προς την πόλωση από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μόλις τέσσερις ημέρες απομένουν έως την ερχόμενη Κυριακή όπου θα στηθούν οι κάλπες για τον 2ο εκλογικό γύρο που θα αναδείξει την νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν όμως τα 24ωρα αυτά δεν θα είναι ήσυχα. Η πόλωση και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση θα είναι το στοιχείο που θα κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου. Δημιουργώντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα είναι δυνατή η συνύπαρξή τους κάτω από την ίδια κομματική στέγη εφόσον το πράγμα… ξεφύγει.

Αυτά ενώ η πλάστιγγα φαίνεται να έχει γύρει υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος εκτός από την εμφατική επικράτησή του στον α’ γύρο, διαθέτει πλέον την αποδοχή του Ανδρέα Λοβέρδου. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα των περισσότερων από τους υπόλοιπους 5 αρχικούς συνυποψηφίους του. Μέχρι στιγμής πάντως η αντιπαράθεση δεν έχει ξεπεράσει τα όρια μιας έντονης πολιτικής κόντρας.

Η «στροφή» του Γιώργου Παπανδρέου

Τον τόνο έχει δώσει κατά κύριο λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου που επέλεξε την τακτική της επίθεσης εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αρχή έγινε από την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI. Εκεί όπου ξεδίπλωσε μία «βεντάλια» κριτικής απέναντι στον συνυποψήφιο του. Αμφισβητώντας ότι ο συνυποψήφιος του μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα ανανέωσης στο ΚΙΝ.ΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου τον εγκάλεσε για «παλαιοκομματική» λογική, όπως και για ασάφεια στο πολιτικό του στίγμα. Επίσης εστίασε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται με την θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ζητά την κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» για τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης επανέφερε το ζήτημα που έθετε προεκλογικά ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το ότι ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει να είναι βουλευτής προκειμένου να είναι παρών στις πολιτικές μάχες που θα δοθούν στο κοινοβούλιο.

Οξείες αντιπαραθέσει θα αναζητά για τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου. Eurokinissi

Η εικόνα που παρουσιάζει ο πολιτικός λόγος του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είναι εντυπωσιακά διαφορετική από το προφίλ «χαμηλών τόνων» που είχε τηρήσει στον α’ γύρο. Γεγονός που δείχνει μία άμεση αλλαγή τακτικής η οποία προφανώς συνδέεται με την πρόθεσή του να «γυρίσει το παιχνίδι». Μάλιστα συνδυάζεται με μία ασάφεια σχετικά με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού για το τι θα γίνει μετεκλογικά. Ιδίως από την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, του σχηματισμού στον οποίος ηγείται ο Γ.Παπανδρέου, στο μετεκλογικό ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως και το ποια θα είναι η θέση του για τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ειρηνική νίκη

Η χθεσινή αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του, όπου ανέφερε πως «η νίκη μου θέλω να είναι μια ειρηνική νίκη» δείχνει την ισχυρή πεποίθηση που υπάρχει στο «στρατόπεδό του» για ένα αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής που θα είναι πιο εμφατικό από την επικράτηση στον α’ γύρο. Επίσης δήλωσε πως «δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια, με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους, να πάμε ενωτικά, για να φέρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Με το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή αλλά και την ...ερχόμενη Δευτέρα ο Νϊκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Αν και από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη διαφαίνεται η πεποίθηση ότι επιθυμεί μια ήρεμη προεκλογική συνθήκη, τέτοια που θα έβλεπε θετικά τυχόν «παραίτηση» του Γ.Παπανδρέου από την διεκδίκηση της προεδρίας, δεν λείπουν αυτοί που σχολιάζουν ότι ο δεύτερος γύρος θα λειτουργήσει υπέρ του. Όχι μόνον γιατί προσβλέπουν σε άνετη επικράτηση αλλά κυρίως γιατί είναι πιθανό να προκύψει ένα ποσοστό που θα εδραιώσει τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ στην θέση του προέδρου. Αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε συνθήκη εσωκομματικών τριβών και αμφισβήτησης των επιλογών του. Σε αυτή την λοική φαίνεται να εντάσσεται και η δήλωση του Ν.Ανδρουλάκη στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA σύμφωνα με την οποία «είναι αδιανόητο να μη γίνει δεύτερος γύρος. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, να μη κάνουμε εκλογές, είναι μια διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική και πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε ο επόμενος πρόεδρος όποιος και εάν εκλεγεί να έχει μια καθαρή εντολή για το πού θα πάει η παράταξη»

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, υποδέχθηκαν θετικά την πρωτοβουλία στήριξης που πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δίχως όμως – όπως φαίνεται – αυτή να δημιουργεί δεσμεύσεις. Αφενός γιατί δεν συνιστά προϊόν συμφωνίας αλλά αποδοχή της βούλησης των φηφοφόρων. Αφ’ ετέρου γιατί υπάρχει η εκτίμηση πως το συγκεκριμένο τμήμα της «βάσης» του ΚΙΝ.ΑΛ ούτως ή άλλως θα κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version