Εκλογή Κασσελάκη: Το “ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε” του Κούλογλου και οι Ευρωεκλογές στο βάθος

Διαβάζεται σε 4'
Κούλογλου και Παπαδημούλης
Κούλογλου και Παπαδημούλης SOOC Konstantinos Tsakalidis

Για το “τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε” έκανε λόγο ο Στέλιος Κούλογλου, την ώρα που ο Δημήτρης Παπαδημούλης στέλνει μήνυμα κατά της διάσπασης. Προβληματισμός στο κόμμα, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να εκλέγεται αρχηγός, επικρατώντας και στον Β’ γύρο επί της Έφης Αχτσιόγλου. Η εκλογή του προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος, ενώ σχολιάστηκε και στα διεθνή media. Παράλληλα, μετά την εκλογή Κασσελάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα – ερωτήματα. Ένα εξ αυτών είναι το πώς θα επιλέξει εκείνος να κινηθεί πολιτικά ως τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, με το πιο πιθανό σενάριο να τον θέλει εκτός κοινοβουλίου. Το “τιμόνι” εντός Βουλής θα είναι σε στελέχη επιλογής του και ο ίδιος θα επιλέξει να τοποθετείται δημοσίως χωρίς να συγκρούεται ευθέως με τους αντιπάλους του στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Αδιαμφισβήτητα οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο ορόσημο για τον κ. Κασσελάκη, καθώς εκεί θα φανεί αν θα έχει καταφέρει να αυξήσει την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ασχέτως με το αν θα έχουν φύγει αντιδρώντες εκ των έσω, αν θα υπάρξει διάσπαση ή αν η Κουμουνδούρου θα επιλέξει την ενότητα, ζητήματα προκύπτουν και ως προς τον “χάρτη” των ευρωβουλευτών του κόμματος και των νέων υποψηφίων που θα μπουν στον προεκλογικό αγώνα.

Για το “τέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε” μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στον Guardian ο κ. Κούλογλου είπε πως ο παραδοσιακός κόσμος της Αριστεράς “βρίσκεται σε σοκ”.

“Το κόμμα σήμερα πέθανε”, δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη Κασσελάκη. “Ο Κασσελάκης θα κάνει τεράστιες αλλαγές και στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν νέες σχετικές μελέτες, γιατί αυτό που κατάφερε ήταν απίστευτο”, πρόσθεσε. “Εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά και τώρα είναι στη θέση του επικεφαλής. Είναι τρελό, είναι ένα σενάριο που κανένας δεν θα πίστευε πριν από μερικούς μήνες”, είπε.

Παπαδημούλης: Όχι στη διάσπαση

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από τη δική του μεριά, μιλώντας στον ΑΝΤ1: “Είναι γνωστό ότι ψήφισα την Έφη Αχτσιόγλου ως την καταλληλότερη επιλογή”, εκτιμώντας πως με εκείνη στην ηγεσία, το κόμμα θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Μιλώντας για τον κ. Κασσελάκη και όσους τον ψήφισαν, δήλωσε πως το έργο της ανάκαμψης, της διόρθωσης της μεγάλης ήττας, είναι συλλογικό και ότι δεν αρκεί ένα πρόσωπο, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος.

Προσέθεσε πως δεν θέλει λίγες ώρες μετά την εκλογή του “να φανεί μίζερος” και τόνισε πως το Συνέδριο δεν πρέπει να αργήσει και πως πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

“Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και σε όσους μας ψήφισαν, όσους σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να μας ξαναψηφίσουν στο μέλλον αν διορθώσουμε πράγματα, αλλά και στους 135 χιλιάδες συμπολίτες μας που ψήφισαν για την ηγεσία μας, κυριαρχεί ένα μείγμα ελπίδας και ανησυχίας. Σε αυτό πρέπει να δώσουμε απάντηση όλοι και όλες μαζί επαναλαμβάνω. Με πρώτη την ευθύνη του νέου προέδρου μας. Γι` αυτό πιστεύω ότι το προγραμματισμένο μας συνέδριο δεν πρέπει να αργήσει”, είπε συγκεκριμένα.

“Προσωπικά πιστεύω ότι οι διασπάσεις συνήθως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Γι` αυτό είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στα σενάρια διάσπασης. Και αυτό το λέω έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια στην ανανεωτική Αριστερά” κατέληξε.

Σημειώνεται πως και ο Πέτρος Κόκκαλης είχε αναφέρει πως θα ψήφιζε την Έφη Αχτσιόγλου.

“Στη δική μου χαραγμένη αριστερά κανείς δεν χρειάζεται καθοδήγηση, ειδικά στην ανάδειξη ηγεσίας.
Όμως, σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι για την δημοκρατική παράταξη οφείλω να πάρω θέση ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τίποτα περισσότερο. Θα ψηφίσω Έφη Αχτσιόγλου και γράμματα γνωρίζω” είχε επισημάνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πριν τις δεύτερες κάλπες είχε πάρει θέση υπέρ της ενότητας του κόμματος αναφέροντας πως “εμείς πρόεδρο αλλάζουμε, όχι κόμμα”, προσθέτοντας πως “κεντρικός στόχος είναι η δεξιά”. Η δε Έλενα Κουντουρά, επέλεξε να μην τοποθετηθεί καθώς τα μοναδικά μηνύματα που είχε στείλει, ήταν υπέρ της συμμετοχής στην εσωτερική διαδικασία εκλογών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα