Έκτακτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 2'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι Aris Oikonomou/ SOOC

Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν πάει στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ

Επίσκεψη αστραπή στην Ουκρανία πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ, ταξίδεψε πρώτα στην Οδησσό για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είχε τότε διαβεβαιώσει τον κ.Ζελένσκι ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι “παραινέσεις” των ΗΠΑ

Σημειωτέον ότι η τελευταία αυτή τηλεφωνική επικοινωνία είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες μετά από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα», ανέφερε στην επιστολή του ο κ.Μπλίνκεν.

Σημειωτέον, πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά. Ενώ η κυβέρνηση έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα αποστολής των S300 στην Ουκρανία, κάτι που φέρεται να επιθυμεί η αμερικανική πλευρά.

Οι αποφάσεις της ΕΕ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες Τρίτη (5/3) αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν σχέδια για την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Υποστήριξαν δε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι τα κράτη,-μέλη πρέπει να αυξήσουν τις κοινές αγορές όπλων και να διαθέσουν περισσότερες δαπάνες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε να δαπανηθούν 1,5 δισ. ευρώ για να δοθούν κίνητρα στις χώρες να αγοράζουν από κοινού από ευρωπαϊκές εταιρείες και κατ’ επέκταση να ενθαρρυνθεί η βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα