Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ 

Διαβάζεται σε 3'
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, ενώ ο Ν. Δένδιας διέκοψε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στην Αθήνα. Ανησυχία για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζει την επίθεση το ΥΠΕΞ

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, συγκαλείται εκτάκτως σήμερα στις έξι το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ με απώτερο στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια αύξησης των εγγραφών αποδήμων στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, επιστρέφει στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δε θα παραστεί στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Ανακοίνωση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξέδωσε εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Ανησυχία για κλιμάκωση και ο ρόλος των ΗΠΑ

Στην Αθήνα, όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη, επικρατεί άλλωστε ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Το 99% εξ αυτών καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν τις επιλογές τους για τη συνέχεια.

Το Ιράν όμως ήδη έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ πως εάν απαντήσει στην επίθεση, η δική του ανταπάντηση θα είναι ακόμη πιο σκληρή. Το Ιράν όπως και το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά…

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η στάση των ΗΠΑ, οι οποίες δια δυνάμεων τους στην περιοχή συνέβαλαν στην κατάρριψη των ιρανικών drones, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν ούτε κλιμάκωση ούτε εμπλοκή τους σε πόλεμο.

Ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε σύνοδο των G7, αλλά για διπλωματική και όχι στρατιωτική απάντηση στο Ιράν. Ενώ σύμφωνα με το CNN ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής φέρονται ήδη να έχουν διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους για ενδεχόμενες επιχειρήσεις κατά του Ιράν, γεγονός που αφήνει ως μόνες πιθανές βάσεις για τις ΗΠΑ την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ το Ιράν έχει ήδη απειλήσει όποια χώρα βοηθήσει εναντίον του επίθεση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχοντας σε διεθνή επιχείρηση κατά των Χούθι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα