Ελλάδα 2.0: Το πράσινο φως από Κομισιόν – 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης 

Ελλάδα 2.0: Το πράσινο φως από Κομισιόν – 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης και Φον Ντερ Λάιεν σε ειδική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά για την έγκριση του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”

Με φόντο το χώρο της Αρχαίας Αγοράς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επισήμως το “πράσινο φως” για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο στο πλαίσιο και του Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρει στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα την έγκριση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για την τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία, αλλά και την πρώτη μιας νέας εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid 19.

“Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της” τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τη σχετική πρόταση είχαν κάνει ο ίδιος και οκτώ ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Ενώ το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

“Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δις, ώστε σε ορίζοντα 7ετίας να δημιουργήσουμε 220.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7%”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας εντός του 2021 θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και την ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο

Η κα. Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδεσμευθούν τον Ιούλιο. Σημείωσε δε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι τη δύσκολη ώρα της πανδημίας έδρασαν με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο “πακέτο” επενδύσεων στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ. Χαρακτήρισε δε το ελληνικό σχέδιο φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο και τόνισε όπως η ελληνική επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Μάλιστα η κα. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για να έρθει στην Ελλάδα και θυμήθηκε πως ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτός που της ανέφερε πρώτη φορά τη σχετική ιδέα τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “εφκαρίστο” στα ελληνικά.

Στη συνέχεια μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ακολούθησε συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα:

– Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

– Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

– Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. 

– Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. 

– Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.  

– Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. 

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα