Ελλάδα 2021: Αυτά είναι τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην Επιτροπή

Ελλάδα 2021: Αυτά είναι τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην Επιτροπή
Έναρξη των εργασιών της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία Eurokinissi

Τη σύνθεση της Επιτροπής για τη διοργάνωση "Ελλάδα 2021" ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Τα βιογραφικά των μελών και το έργο τους.

Τα πρώτα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής στην οποία μίλησαν και ο κ. Τασούλας καθώς και η Γιάννα Αγγελοπούλου, επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους ακαδημαϊκούς από την Αμερική και την Βρετανία Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg όπως και τους Έλληνες καθηγητές Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα.

Από την Ακαδημία Αθηνών λαμβάνουν μέρος ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείουν, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν και πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης το “παρών” με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

Τη “στροφή στο μέλλον”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, “σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής”, όπως οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.

Τέλος, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την “καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος”.

“Όπως αντιλαμβάνεστε, αναφέρω μόνο τα ονόματα. Γιατί οι τίτλοι και οι διακρίσεις τους δεν έχουν τέλος. Όλες και όλοι τους είναι αναγνωρισμένα και επίλεκτα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας” κατέληξε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής:

https://www.news247.gr/download/6973//142000/vio.pdf

Αγγελοπούλου: Να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι “ο εορτασμός της επετείου της επανάστασης θα έχει λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός, 200 χρόνια από την κήρυξή της”.

Η ολοκλήρωση 200 ετών, πρόσθεσε,  είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μία άσκηση αυτογνωσίας.

“Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε αλλά και όσα χάσαμε. Μία ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μία ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο”.

“Ειδική θέση θα δώσουμε στο βήμα στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα αποτελεί τη λυδία λίθο της επιτυχίας μας. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά, να λάβουν το λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα” πρόσθεσε η ίδια ενώ πρόσθεσε με νόημα:

“Ελλάδα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ζαχαρίας Ιμάμ. Καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι”

Τασούλας: Θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωοφόρο του Παρθενώνα

“Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο”, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

“Το 1821 (εκτός από μάχες & ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού και Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωοφόρο του Παρθενώνα, τόνισε και επισήμανε:

“Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα