Εμβόλιο κορονοϊού: “Πράσινα διαβατήρια” για τουρίστες από το Ισραήλ μετά τον Μάρτιο

Εμβόλιο κορονοϊού: “Πράσινα διαβατήρια” για τουρίστες από το Ισραήλ μετά τον Μάρτιο
Ταξιδιώτισσα από το Ισραήλ 2021 Jon Gambrell/AP Photo

Η συμφωνία με το Ισραήλ για “ελευθέρας” σε όσους έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για συμφωνίες και με άλλες χώρες, καθώς η ΕΕ διστάζει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση του τουρισμού μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού ενόψει του δεύτερου καλοκαιριού με κορονοϊό, έγινε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με το Μπεντζαμίν Νετανιάχου για ένα “πράσινο διαβατήριο”, με το οποίο, όταν αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι Ισραηλινοί που θα έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό. Δηλαδή, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν μοριακό τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Η ΕΕ ως γνωστόν αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την πρόταση Μητσοτάκη για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς αφενός θα δημιουργήσει αντιδράσεις είτε από πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν και δεν θα έχουν μπορέσει λόγω προβλημάτων στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, είτε από όσους θεωρήσουν ότι έτσι καθίσταται εμμέσως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Και αφετέρου διότι δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν ο εμβολιασμένος θα μεταδίδει τον ιό, ακόμη και εάν ο ίδιος δεν νοσεί ή νοσεί ελαφρά. Οι μεταλλάξεις δε, περιπλέκουν τα πράγματα έτι περαιτέρω.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, διαβλέποντας ότι και αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχουν περιορισμοί που οπωσδήποτε δε θα διευκολύνουν το τουριστικό ρεύμα. Και μία δεύτερη κακή θερινή τουριστική σεζόν, θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική οικονομία, που ήδη δοκιμάζεται. Ενώ αν και η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει τους κλάδους της οικονομίας που υφίστανται τις συνέπειες περιοριστικών μέτρων, ήδη ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού και το δημόσιο ταμείο δεν είναι σαφώς ανεξάντλητο.

Πότε θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες με “πράσινα διαβατήρια”

Ως εκ τούτου η Αθήνα δεν αναμένει τις Βρυξέλλες και θέλει να διασφαλίσει ότι θα δέχεται τουρίστες ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Και ξεκίνησε τις σχετικές συζητήσεις από το Ισραήλ, καθώς είναι η χώρα που κινείται πιο γρήγορα από κάθε άλλη όσον αφορά στο ρυθμό εμβολιασμού. Αλλά και γιατί το Ισραήλ είναι η 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα. Η χώρα μας το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες. Εάν το 70% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ανάψει το πράσινο φως για αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα.

Μετά το Ισραήλ, συμφωνία για πράσινο διαβατήριο κορονοϊού και με Μ. Βρετανία

Η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι δοκιμαστικό και για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες. “Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι” εκτίμησε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέμενε στο αφήγημα που είχε υιοθετήσει και πέρυσι, της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς ή ασφαλέστερης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στον κίνδυνο του κορονοϊού. Εξέφρασε άλλωστε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα έχει περιορίσει πολύ περισσότερο την επιδημία μέχρι τον Απρίλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και έδειξε ότι ποντάρει στο στοιχείο εποχικότητας του ιού.

Πράσινα διαβατήρια ή “γραμμές ταχείας κυκλοφορίας” σχεδιάζει λοιπόν η Ελλάδα και με άλλες βασικές χώρες προέλευσης τουριστών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Μεγάλη Βρετανία, που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού πιθανότατα να είναι η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ, με την οποία θα μπορέσει η Ελλάδα να συνάψει σχετική συμφωνία.

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των τουριστικών προορισμών των Βρετανών οι οποίοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στο σύνολο των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Και λόγω της πανδημίας της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού, στο πνεύμα που έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές, καθώς άλλωστε οι δύο χώρες προχωρούν σε μία συμφωνία- ομπρέλα για στρατηγική εταιρική σχέση σε πολλούς τομείς στον απόηχο του Brexit.

Μια ακόμη χώρα της περιοχής, με σημαντικό ποσοστό τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα στο θέμα του εμβολιασμού, είναι η Σερβία.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως βασικές χώρες προέλευσης τουριστών είναι μέλη της ΕΕ και μάλιστα έχουν εκφράσει αρνητική άποψη για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως η Γερμανία. Για αυτό η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι το πράσινο διαβατήριο δε θα συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς ούτε προϋπόθεση για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά από πλευράς γραφειοκρατίας τον τουρισμό. Και ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά επιμένει να υπάρχει μία τυποποίηση και μία επισημότητα από πλευράς ΕΕ και το πιστοποιητικό να είναι ψηφιακό, είναι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα ψευδούς βεβαίωσης εμβολιασμού- κάτι που δυστυχώς συνέβαινε με πώληση ψευδών αποτελεσμάτων μοριακών τεστ. Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εάν δεν υπάρχει κάποια τυποποίηση του πράσινου διαβατηρίου, θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες εφόσον οι χώρες αυτές έχουν επιτύχει ανοσία αγέλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα