Ένας χρόνος Γεννηματά στο KΙΝΑΛ: Πέντε κορυφαία στελέχη γράφουν για την επόμενη μέρα

Ένας χρόνος Γεννηματά στο KΙΝΑΛ: Πέντε κορυφαία στελέχη γράφουν για την επόμενη μέρα
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε ημερίδα του κόμματος Eurokinissi

Για τον ένα χρόνο του ΚΙΝΑΛ και της εκλογής της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του γράφουν στο Νews 24/7, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, οι πρώην υπουργοί Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Πέντε κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής γράφουν στο Νews 24/7 για την επόμενη ημέρα από τον ένα χρόνο της ανάδειξης από τη βάση της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα.

Σήμερα, άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να στείλει από το Σπόρτιγκ, όπου πραγματοποιείται παναθηναϊκή συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ, τα δικά της μηνύματα και να παρουσιάσει την πλατφόρμα του κόμματος ενόψει και της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Για τον ένα χρόνο του ΚΙΝΑΛ και της εκλογής της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του γράφουν στο Νews 24/7, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, οι πρώην υπουργοί Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Ελπίδες και διαψεύσεις, του Νίκου Ανδρουλάκη

Ένα χρόνο πριν στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης συμμετείχαν περισσότεροι από 212 χιλιάδες συμπολίτες μας, αριθμός  που προκάλεσε έκπληξη σε εμάς και στους αντιπάλους μας.

Προσήλθαν γεμάτοι ελπίδες για την αναγέννηση του χώρου της ελληνικής κεντροαριστεράς, όμως πολλές από αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Το οξυγόνο για ένα πολιτικό σχηματισμό είναι η δημοκρατική λειτουργία και ο συγχρονισμός με την εποχή, εκφραζόμενος με ριζοσπαστικές προτάσεις και καθαρές τοποθετήσεις. Η αποφυγή πολιτικής ενοποίησης του χώρου και η εμμονή σε μία ομοσπονδία κομμάτων και προσωπικοτήτων, με διορισμένα όργανα πλην της ηγεσίας, αποτέλεσε μία επιλογή τροχοπέδη, διαψεύδοντας πολλές από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Αν δεν θέλουμε τη μονιμοποίηση αυτών των διαψεύσεων πρέπει να τολμήσουμε τώρα, να κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ο χώρος και ο χρόνος.

Ενόψει των τριπλών εκλογών το 2019 οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Στην αυτοδιοίκηση υπάρχει ικανό προοδευτικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Στις Ευρωεκλογές οι  εγχώριοι συνοδοιπόροι Μελανσόν και Μέρκελ, θα δυσκολευθούν να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές τους ομάδες υπονομεύουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, με μεγάλο κόστος για τους λαούς. Τέλος στην εγχώρια πολιτική σκηνή, το σφιχταγκάλιασμα Τσίπρα-Καμμένου με τις συνεχείς κυβερνητικές αστοχίες, σε συνδυασμό με την ακραία συντηρητική στροφή του κ. Μητσοτάκη σε μία σειρά εθνικών και κοινωνικών  θεμάτων, μας δίνει το περιθώριο να εκφράσουμε πλειοψηφικά τις ανησυχίες του προοδευτικού κόσμου. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.

Να αποτελέσουν παρελθόν οι συντηρητικές πολιτικές, του Χρήστου Πρωτόπαπα

Πριν ένα χρόνο η ΦΩΦΗ Γεννηματά πήρε την εντολή 212000 πολιτών για την δημιουργία της ενιαίας και δυνατής κεντροαριστεράς.

Σήμερα ο φορέας της ,το Κίνημα Αλλαγής είναι πραγματικότητα.

Προχωρούμε. Με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Με στόχο να εκφράσουμε τους πολλούς, τους μη προνομιούχους Έλληνες.

Για να ανταποκριθούμε στο δικαίωμα και στην απαίτηση των πολιτών για μια αξιοπρεπή ζωή.

Με ευθύνη να πρωτοστατήσουμε στις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να απαλλαγεί από αυτά που τον καθηλώνουν.

Ζητούμε την ισχυρή εντολή των πολιτών στις ερχόμενες εκλογές για να διασφαλίσουμε την Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου.

Για μας το δίλημμα με ¨ποιον θα πάμε ¨δεν υπάρχει. Γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το τι θα κάνουμε. Για να αποτελέσουν παρελθόν οι συντηρητικές πολιτικές.

Κίνημα Αλλαγής, το διαχρονικά νέο, του Δημήτρη Ρέππα

1.‘’Η αυτονομία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα καθορίσει την προοπτική του. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ακόμη ΝΔ ούτε έναν ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα Κίνημα Αλλαγής που ενσωματώνει τις καλύτερες παραδόσεις και διαθέτει τις ανάλογες προτάσεις για το μέλλον. Οι περιστάσεις δεν ζητούν δυνάμεις για την αλλαγή του διαχειριστή της εξουσίας αλλά για την αλλαγή της ίδιας της εξουσίας’’ Αυτά έγραφα  πριν ένα χρόνο, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.Παραμένω στα ανωτέρω,  διαπιστώνοντας πως αυτή η κατ’ εμέ κυρίαρχη προϋπόθεση, δεν αποτελεί και εμπεδωμένη αντίληψη των πολιτών. Έτσι εξηγείται και η επικυριαρχία της συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες έναντι αυτής για τις υφιστάμενες ουσιαστικές προτάσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επί των θεμάτων της χώρας. Δύο είναι οι λόγοι που επέδρασαν ως προς αυτό. Πρώτον  η μη υπεράσπιση της ιστορίας μας ,που διευκόλυνε τους κάθε λογής αντιπάλους μας να την ενοχοποιήσουν, επιδιώκοντας  να ακυρώσουν τις ασύμφορες γι’  αυτούς συγκρίσεις  αλλά  και  να  δεσμεύσουν την προοπτική μας σε ρόλο χρήσιμου δεύτερου και μόνο.  Δεύτερον η πολιτική λειτουργία μας και ρητορική που συχνά αποκαλύπτει  σύνδρομο κυβερνητισμού,  αντί της σταθερής και μόνης επιλογής για την επαναθεμελίωση  ενός Κινήματος με όρους όχι κράτους , αλλά κοινωνίας. Η διάσταση ανάμεσα στα ποσοστά κομματικής επιρροής και τα ποσοστά της ομογάλακτης παράταξης στους κοινωνικούς χώρους και την αυτοδιοίκηση είναι ένα μήνυμα που δεν επιτρέπει άλλες αναγνώσεις.

 Ανάλογο μήνυμα προκύπτει από την κρίση της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, στις περιπτώσεις που κυριάρχησε  η γραφειοκρατικοποίηση και η απώλεια της εναλλακτικότητας της απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις.

2. Καθένας προσδιορίζει, με τη στάση του και τον ορίζοντα των στόχων του. Για την Κυβέρνηση και την Αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν και δεν είναι το μέλλον της χώρας. Πάντα ήταν οι επόμενες εκλογές. Αντιτάχθηκαν στις αυτονόητες αλλαγές, αρνήθηκαν τη στοιχειώδη συμβολή τους, χωρίς να διαθέτουν, όπως περίτρανα αποδείχθηκε, εναλλακτική  πρόταση. Η κατάληψη της εξουσίας έγινε αυτοσκοπός. Η παράταξη μας οφείλει να επιβεβαιώνει  την ταυτότητα της στην  πράξη, προτάσσοντας το εθνικό έναντι του κομματικού και προσωπικού. Με πρωτοβουλίες που ανανεώνουν τη σχέση της κοινωνικής μας  βάσης,  ιδίως της νέας γενιάς με τις ιδρυτικές μας αρχές και αξίες. Σ΄ αυτό το πλαίσιο τρεις είναι οι απαραίτητες, κατά την άποψη μου κινήσεις. α)Ανάδειξη του ρόλου που φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως η  κεντρική, πλειοψηφική  δύναμη μεταξύ των εκφράσεων της Αριστεράς απέναντι στη Δεξιά σε κάθε εκδοχή της. Ταυτοχρόνως ενώ είμαστε προσηλωμένοι στην Εθνική Συνεννόηση που συνδέεται με τις ανάγκες της χώρας,  λέμε  όχι στη θεσμική διακωμώδηση, με τη στρέβλωση της λαϊκής επιταγής. Κατά το δοκούν. β)Προβολή της  προγραμματικής πρότασης που συγκεράζει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη  με τη δημοσιονομική σταθερότητα, απέναντι στον πελατειακό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Υπερασπιζόμαστε την ΄΄αγορά και το κράτος της κοινωνίας’’ απέναντι στην ’’κοινωνία της αγοράς’’ που προωθεί η Ν.Δ. και την ‘’κοινωνία του κράτους’’ που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. γ)Αποκάλυψη της μικροπολιτικής μεθόδευσης για την πρόκληση πόλωσης, που συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα και  κυοφορεί το διχασμό, μόνο και μόνο για να φανεί ότι διαφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ οδηγούν τη χώρα στο ίδιο σημείο, απλώς από άλλο δρόμο ο καθένας.

3.Το Κίνημα Αλλαγής κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Ασφαλώς δεν προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση, αποτελεί όμως την πιο  σύγχρονη δύναμη εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Απευθύνεται στους πολίτες μιλώντας για τη χώρα και τη ζωή τους, την ώρα που Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση ‘’μικραίνουν’’ τους Έλληνες για να κερδίσουν τη ψήφο τους. Για μας το ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ήταν και παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Για αυτό το Κίνημα Αλλαγής είναι το διαχρονικά νέο, απέναντι στο παλαιότερο παλαιό της ΝΔ και το νεώτερο παλαιό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική, του Θεόδωρου Μαργαρίτη

 Το 2015 με την συμφωνία ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ και την δημιουργία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ξεκίνησε μια σημαντική και επίπονη προσπάθεια ανασύνθεσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτήν την διαδρομή προστέθηκαν και άλλες δυνάμεις (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, Κινήσεις Πολιτών, ΕΔΕΜ, ανένταχτοι  κλπ) ώστε να φτάσουμε στην μαζική διαδικασία εκλογής αρχηγού από την βάση και στο συνέδριο  της ίδρυσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Ήταν αρνητικό που στη πορεία αποχώρησε το Ποτάμι. Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται. Το κρίσιμο στοίχημα είναι να συγκροτηθεί ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που  να συσπειρώνει  όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστερά και του Προοδευτικού Κέντρου. Αυτός ο φορέας οφείλει να αφήνει το αποτύπωμα  μιας νέας πολιτικής παράταξης απαλλαγμένης από τα λάθη του παρελθόντος, ικανής να απευθυνθεί σε νέα κοινά κοιτώντας τις προκλήσεις του μέλλοντος και να καταγράψει μια εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της χώρας. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κινηθεί με αυτόνομη πορεία, με αυτοδύναμη στρατηγική, για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να επιβάλει μια προοδευτική ατζέντα μέσα σε ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης. Με απλά λογία να ηττηθεί ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός

Κίνημα Αλλαγής για το αύριο, του Παύλου Χρηστίδη

Στα χρόνια της κρίσης  που πέρασαν, ακούσαμε πολλά λόγια από τους εκφραστές της συντήρησης και είδαμε πράξεις που μας έβαλαν πιο βαθιά σε αυτή.

Μετά από διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες που έβαλαν τη χώρα σε παρατεταμένη ανασφάλεια, ένα χρόνο πριν 212.000 πολίτες έστειλαν ένα ανατρεπτικό μήνυμα με τη συμμετοχή τους. Ένα μήνυμα ελπίδας.

Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει τις διαδικασίες για ηγεσία στην κεντροαριστερά στην κοινωνική βάση της παράταξης, έδωσε νέα πνοή στο πολιτικό σκηνικό και υπερέβη τις προσδοκίες ακόμα και των πιο αισιόδοξων.

Οι πολίτες αποφάσισαν, μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής και αμφισβήτησης, ότι απέναντι στο συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΝΔ , που κρατά τη χώρα βαλτωμένη, χρειάζεται η αυτοπεποίθηση, η καινοτομία, η πρωτοπορία της αυτόνομης, προοδευτικής, Δημοκρατικής παράταξης.

Ένα χρόνο μετά, είναι σαφές ότι οι προκλήσεις μας αφορούν το αύριο.

Η πρόταση μας αφορά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που απελευθερώνει και ενώνει τους Έλληνες, με επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και ευκαιρίες για τους πολλούς.

Ότι έγινε στην διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας της κεντροαριστεράς, είναι ο πιλότος για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.

Με τους πολίτες παρόντες, μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί του σήμερα.

Χωρίς αυτούς, εξυπηρετούνται οι ελίτ, που οδήγησαν την Ευρώπη και την Ελλάδα στην αγκαλιά της λιτότητας.

Με τους πολίτες παρόντες τα εθνικά συμφέροντα κατοχυρώνονται και η Δημοκρατία μας αναβαθμίζεται. Χωρίς αυτούς, οι τυχοδιώκτες επιπλέουν και οι θεσμοί διαβρώνονται. 

Είναι στο χέρι μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα