Έντιμη – επωφελή συμφωνία για να αποφύγει το δημοψήφισμα θέλει η κυβέρνηση

Έντιμη  – επωφελή συμφωνία για να αποφύγει το δημοψήφισμα θέλει η κυβέρνηση
Greece's President Alexis Tsipras delivers speech at The Economist conference entitled "Europe: The Comeback? Greece: The Resilient?" in Athens, Greece on May 15, 2015. / The Economist, , 15 2015. Nick Paleologos / SOOC

Τελική λύση μέσα στο Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου επιδιώκει η κυβέρνηση γνωρίζοντας καλά πως από εκεί και πέρα τα σενάριο της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, με τους πολίτες να αποφασίζουν το είδος της συμφωνίας που θέλουν να υπογραφεί

Αρχίζει το Brussels Group και πάλι από αύριο με  την κυβέρνηση να ευελπιστεί έστω και στο παρά πέντε να μπορέσει να κλείσει τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, όπως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλησαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι προτάσεις της Αθήνας για τον ΦΠΑ που έχουν να κάνουν με τους συντελεστές, αλλά και τα προϊόντα που προτείνονται να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει μήνυμα για εντατικοποίηση των συνομιλιών, ώστε η Ελληνική πλευρά να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα και άρα επιχειρήματα στα χέρια της τις επόμενες ημέρες.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να δώσει την τελική ώθηση προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πάντως όσο η συμφωνία δεν κλείνει τόσο οι συζητήσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις για δημοψήφισμα άρχισαν και πάλι να φουντώνουν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Φίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας, προσθέτοντας πως αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Και ο  Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Τάσος Κορωνάκης είπε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ πως “αν η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε περίπτωση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και καλεστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα ερωτηθεί ξανά ο λαός.”

Το καλό σενάριο αυτή τη στιγμή για το Μέγαρο Μαξίμου είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας να έχουν κλειδώσει μέχρι τη Πέμπτη προκειμένου ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας να πάρει την έγκριση σε πολιτικό επίπεδο μέσω των επαφών που αναμένεται να κάνει.  Ένα ενδεχόμενο Eurogroup στις 25 Μαΐου θα είναι αυτό που θα δώσει το τελικό πράσινο φως προκειμένου να αρθεί η οικονομική ασφυξία της Ελληνικής οικονομίας.

Στο εσωκομματικό πεδίο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,  που θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις και αναμένεται να κορυφωθεί η κριτική της αριστερής πτέρυγας του κόμματος θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη,  θα γίνει πριν υπάρξουν οριστικές εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πληροφορίες ανέφεραν πως θα συγκληθεί σήμερα ή αύριο, ενώ δεν αποκλείεται το παραστεί και ο πρωθυπουργός.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα