Επιθέσεις στην Αίγυπτο: Καταδίκη και αποτροπιασμός του πολιτικού κόσμου

Επιθέσεις στην Αίγυπτο: Καταδίκη και αποτροπιασμός του πολιτικού κόσμου
Relatives and onlookers gather outside a church after a bomb attack in the Nile Delta town of Tanta, Egypt, Sunday, April 9, 2017. The attack took place on Palm Sunday, the start of the Holy Week leading up to Easter, when the church in the Nile Delta town of Tanta was packed with worshippers. (AP Photo/Nariman El-Mofty) AP

Τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα σε χριστιανικές εκκλησίες

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό της εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε εκκλησίες στην Αίγυπτο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: “Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη μου καθώς και του Ελληνικού Λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι και προς τον Αιγυπτιακό Λαό, για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα. Αλλά δεν αρκούν τα συλλυπητήρια.

Η Ευρώπη με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή πρέπει να τελειώσει. Η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών είναι ο πόλεμος. Ο πολιτισμένος κόσμος και ιδίως η Ευρώπη, οφείλουμε να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε στιγμή”.

Βούτσης: Καταδικάζουμε την τυφλή βία οποιασδήποτε μορφής

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε: “Το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την τυφλή βία οποιασδήποτε μορφής” τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: “Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στους οικείους των θυμάτων, τον φίλο αιγυπτιακό λαό και την ηγεσία του”.

Μητσοτάκης: Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρώτη επίθεση.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

ΥΠΕΞ: Στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την πρώτη, χρονικά, επίθεση στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε τα εξής: “Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του”.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρέπει να πληγεί η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών

Τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα και τη συμπαράσταση του στον αιγυπτιακό λαό, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, μας συγκλονίζουν και μας θλίβουν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει πως «τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου».

ΑΝΕΛ: Φάνηκε για μία ακόμη φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπο της ισλαμικής τρομοκρατίας

«Η ισλαμική τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό της, με δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο και θύματα αθώους θρησκευόμενους, τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα ειδεχθή και βάρβαρα τρομοκρατικά χτυπήματα. Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον αιγυπτιακό λαό”, επεσήμανε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

ΝΔ: Τα ανίερα σχέδια όσων επιβουλεύονται την ενότητα του αιγυπτιακού λαού, θα αποτύχουν

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε: “Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Χριστιανικούς Ναούς της Αιγύπτου. Εκφράζουμε, τη στέρεη συμπαράστασή μας στο φίλο Αιγυπτιακό λαό, καθώς και την πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια όσων επιβουλεύονται την ενότητά του θα αποτύχουν.

Στους οικείους των θυμάτων ειλικρινή συλλυπητήρια. Σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τάχιστα την ισχύ της για να παίξει αποφασιστικά το σταθεροποιητικό ρόλο που της αναλογεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη».

Ποτάμι: Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε

Το Ποτάμι εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Να σκορπάς θάνατο στη γιορτή του άλλου. Αυτός είναι ο νέος ορισμός της μισαλλοδοξίας. Οι ανυποψίαστοι χριστιανοί της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν συμπληρώσει αιώνες συνύπαρξης με το Ισλάμ. Κι αυτή η σχέση όσο κι αν δυναμιτίστηκε άντεξε. Θα αντέξει και τώρα.

Η  Αίγυπτος είναι το  μεγάλο στοίχημα. Το ειδικό της βάρος στη μουσουλμανική οικογένεια είναι ικανό να στρέψει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Προς το φανατισμό ή προς τον ορθό λόγο. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της αιγυπτιακής Κυβέρνησης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Είναι στιγμές, σαν αυτές στις κοπτικές εκκλησίες, που  καταλαβαίνουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον πόνο των οικείων όσων χάθηκαν χτες. Ανυποψίαστοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν επειδή απλώς πίστευαν σε άλλο Προφήτη. Έτσι θέλουν να πιστέψουμε. Χτες σιίτες, αύριο καθολικοί, μεθαύριο προτεστάντες, σήμερα ορθόδοξοι, προχτές σουνίτες, αύριο αλεβίτες.

Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι το παράλογο απέναντι στη λογική. Η Ένωση των Αιγυπτίων Μουσουλμάνων εξέδωσε ανακοίνωση που αξίζει να διαβαστεί. Διαχωρίζει το φανατισμό από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πίστη. Μια σπουδαία, τολμηρή ανακοίνωση.

Ελάχιστοι στην  Ιστορία όπως ο Ιησούς ο Ναζωραίος επεσήμαναν τον κίνδυνο να μοιάσεις στους διώκτες σου. Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε. Η σκέψη μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων”.

Ένωση Κεντρώων: Οργή για τη βαρβαρότητα

“Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της Αιγύπτου επιβεβαιώνει τη κοσμοαντίληψη τυφλής βίας και παραφροσύνης του Ισλαμικού Κράτους. Το ειδεχθές έγκλημα κατά αθώων χριστιανών δεν θα κατορθώσει να δυναμιτίσει την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στην Αίγυπτο. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει οργή για τη βαρβαρότητα, θλίψη για τα αδικοχαμένα θύματα και στήριξη προς την Αίγυπτο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Καμπάνες χτυπάνε για την Ευρώπη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: “Η βομβιστική επίθεση σήμερα στην Αίγυπτο συνιστά τυφλό, ισλαμικό, τρομοκρατικό φανατισμό και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Δεν πρόκειται πλέον για καμπανάκια. Καμπάνες χτυπάνε για την Ευρώπη”.

(Φωτό: AP Photo/Nariman El-Mofty)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version