Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την “τροπολογία Κουντουρά”

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την “τροπολογία Κουντουρά”
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Η αντιπολίτευση επέκρινε την άρση του κωλύματος των βουλευτών να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές τονίζοντας πίσω από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής κρύβεται η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού για την Ευρωβουλή κι ο φόβος της κυβέρνησης μήπως χάσει την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την άρση του κωλύματος των βουλευτών να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «τροπολογία Κουντουρά». Η αντιπολίτευση επέκρινε την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας που υποχρέωνε τους βουλευτές να παραιτηθούν για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές τονίζοντας ότι πίσω από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής κρύβεται η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού για την Ευρωβουλή κι ο φόβος της κυβέρνησης μήπως χάσει την ισχνή της πλειοψηφία στην Βουλή, καθότι ο ενδεχόμενος διάδοχος της Έλενας Κουντουρά στην λίστα των ΑΝΕΛ έχει παραμείνει στο κόμμα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα» του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μ. Βορίδης επέκρινε και την επιλογή οι ευρωεκλογές να γίνουν μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκτιμώντας ότι επιδιώκεται να μετριαστεί η εικόνα της «συντριβής» που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για «ωμή, κυνική συναλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ με την Έλ. Κουντουρά έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον Σπύρο Δανέλλη και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παρών θα ψηφίσει το ΚΚΕ στην τροπολογία, καθώς κατατέθηκε μόλις δέκα μέρες πριν την ανακήρυξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Αλέξης Χαρίτσης: Άνθρακες ο θησαυρός

«Άνθρακες ο θησαυρός» σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατηγορώντας την ΝΔ ότι προχώρησε σε συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές με κατάργηση της λίστας κι εισαγωγή του σταυρού προτίμησης πολύ πιο κοντά χρονικά στις ευρωεκλογές του 2014. Ο Αλ. Χαρίτσης θύμισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά στην Βουλή στις 27 Μάρτη και ψηφίστηκε στις 10 Απρίλη με τις ευρωεκλογές του 2014 να διεξάγονται στις 25 Μάη.

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι κώλυμα βουλευτών να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεν ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ούτε και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά την δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων που προβλέπεται επίσης στην ίδια τροπολογία, ο Αλ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι αυτό είναι αναγκαίο γιατί για πρώτη φορά διεξάγονται ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, όλες τους με σταυρό προτίμησης. Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι με την διάταξη αυτή επιδιώκεται «δυνητικά να έχουμε όλες τις τεχνικές επιλογές ανοικτές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα