Εργασιακό: Με κοινωνικό αυτοματισμό απαντά το Μαξίμου στις πορείες 

Διαβάζεται σε 4'
Πορεία Εποχικών Πυροσβεστών στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο
Πορεία Εποχικών Πυροσβεστών στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο ARIS MESSINIS/AFP

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιτίθετο στους απεργούς και υποστήριζε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι για το καλό των εργαζόμενων

Με διαστρέβλωση και κοινωνικό αυτοματισμό απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις και τις πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι για το καλό των εργαζομένων και εξαπολύοντας επίθεση στα συνδικάτα.

Προφανώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται για αυτές. Να σημειώσω ότι έχουμε απεργία συνδικαλιστών στο δημόσιο τομέα για ένα νόμο, που αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι απεργούν γιατί αντιμετωπίζεται η μαύρη, αδήλωτη και υποδηλωμένη, εργασία. Γιατί νομοθετείται να μην μπορεί κανείς να εμποδίζει τον εργαζόμενο να πάει να δουλέψει”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο briefing.

“Όλο αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα και κάποιοι κάνουν απεργίες στο δημόσιο τομέα” πρόσθεσε και συνέχισε: “Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τις αποφάσεις των συνδικάτων. Το κράτος σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά υπάρχουν νόμοι και κανόνες”.

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε ότι “για αυτό δεν έμεινε η κυβέρνηση με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε απεργίες που ήταν παράνομες και καταχρηστικές”, αναφερόμενος στην προσφυγή της ΥΠΑ, στην προσφυγή κατά της απεργίας των οδηγών λεωφορείων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παρέχεται το 70% των υπηρεσιών στον εν λόγω τομέα, καθώς και στην προσφυγή της ΣΤΑΣΥ κατά της απεργίας στο μετρό. Σημείωσε δε ότι η απεργία στο μετρό είχε κριθεί νόμιμη, αλλά συμφωνήθηκε να λειτουργήσει μέχρι τη μία και μισή, όμως τα συνδικάτα των τεχνικών αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα όπως υποστήριξε “άνθρωποι να ταλαιπωρηθούν”.

Σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει δεξιά και (νεο)φιλελεύθερα ακροατήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα δήλωσε: “Οι εποχές που το κράτος θα κοιτά με απάθεια κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν να ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί”.

Ο κ. Μαρινάκης συμφώνησε δε με τον ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν αντιδρουν γιατί το εργασιακό νομοσχεδιο είναι καλό και προς το συμφέρον των εργαζόμενων.

Προσπέρασε πάντως το ερώτημα μήπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φοβούνται να συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις γιατί τα πράγματα στην αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, ενώ στην απορία γιατί είναι κακό οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε:

“Δεν κατηγορούμε κανέναν που απεργεί. Είναι δικαιώμα του, αρκεί να τηρούνται όσα προβλέπονται από το νόμο. Δεν υπάρχει καμία κόντρα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων και των συνδικάτων, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας όταν θεωρεί ότι δεν τηρείται ο νόμος να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.”

Το NEWS 24/7 έθεσε επίσης στον κ. Μαρινάκη το ερώτημα πως είναι υπέρ των εργαζομένων ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει: 

  • Την εφαρμογή 13ωρης συνεχούς απασχόλησης σε περισσότερους από έναν εργοδότες, δίχως μάλιστα περιορισμό για επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. 
  • Δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών στην οποία ο εργαζόμενος θα απολύεται δίχως αποζημίωση ή επίδομα ανεργίας
  • Συμβάσεις «κατά παραγγελία» όπου ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να προσέλθει στην εργασία του με ειδοποίηση μηνύματος SMS 7 ημέρες την εβδομάδα.
  • Κατάργηση της προσαύξησης των αμοιβών για εργασία τις Κυριακές και τις νυχτερινές ώρες όπως και επέκταση των επιχειρήσεων που θα απασχολούν εργαζόμενους την Κυριακή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση ή χειρότερο καθεστώς για τους εργαζόμενους όσον αφορά στις υπερωρίες ή την εργασία Κυριακές, αλλά ότι βελτιώνεται η θέση τους.

Υποστήριξε επίσης όσον αφορά στις “συμβάσεις κατά παραγγελία” πως υπάρχει μία πραγματικότητα όσον αφορά στις επιχειρήσεις catering, που δεν μπορούν να ξέρουν πάντα εκ των προτέρων τους εργαζόμενους που θα απασχολήσουν και καταφεύγουν συχνά στη μαύρη εργασία. “Το γεγονός ότι έρχεται το κράτος και ρυθμίζει μία πραγματικότητα και προστατεύει τους εργαζόμενους ώστε να πληρώνονται κανονικά, αυτό δεν το λένε. Δεν λένει ότι εάν ειδοποιηθεί ο εργαζόμενος να δουλέψει και του το ακυρώσει η επιχείρηση, θα πληρωθεί κανονικά. Ότι προβλέπεται ελάχιστος αριθμός ωρών εργασίας το μήνα, αυτό δεν το λένε. Εκτός αν αυτοί που μας εγκαλούν θέλουν να αφήσουμε απροστάτευτη τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας”, ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Μαρινάκης.

Όσον αφορά στη 13ωρη απασχόληση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πλέον ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει και σε δεύτερο εργοδότη, “προφανώς όχι ως πλήρους απασχολησης γιατί δε βγαίνουν οι ώρες” όπως επισήμανε και σχολίασε: “Αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό. Και εδώ έχουμε κάτι που συνέβαινε αλλά με όρους μαύρης εργασίας και δίνει τη δυνατότητα το κράτος σε κάποιον που θέλει να δουλέψει σε δεύτερο εργοδότη, να το κάνει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα