Ερώτηση Κικίλια- Δημοσχάκη σε Αποστολάκη για την ΕΔΕ για τους δύο στρατιωτικούς

Ερώτηση Κικίλια- Δημοσχάκη σε Αποστολάκη για την ΕΔΕ για τους δύο στρατιωτικούς
Ο Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Η ΝΔ συνεχίζει την πίεση στο νέο υπουργό Άμυνας, εν όψει και της αυριανής συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογο του στις Βρυξέλλες, καθώς επικρατεί στο Μοσχάτο ανησυχία για τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τουρκία

Νέα ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, αυτή τη φορά για τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, κατέθεσαν ο βουλευτής Α Άθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας και ο βουλευτής Εβρου Τάσος Δημοσχάκης.

Ο κ.Κικίλιας και ως τομεάρχης Αμυνας έχει αναλάβει να ασκεί πίεση στο νέο υπουργό, ο οποιος βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ, καθώς επικρατεί στο Μοσχάτο ανησυχία για τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τουρκία και ειδικότερα υπάρχουν φόβοι ότι στο κυβερνών κόμμα έχουν πυκνώσει οι φωνές για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Η ερώτηση κατατίθεται μία ημέρα πριν τη συνάντηση του κ.Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν υπουργός Αμυνας ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που είχαν περάσει τα σύνορα με Τουρκία στον Έβρο ακριβώς πριν από ένα χρόνο και πως αυτός είχε διατάξει την ΕΔΕ.

Οι βουλευτές της ΝΔ ερωτούν επομένως ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό, εάν υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν, καθώς και εάν επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

Θέμα: Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένο ότι :

Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.

Μετά την απελευθέρωση εστάλη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.

Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό;

– Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν;

– Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

Κικίλιας Βασίλειος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα