Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Εξωτερικών για τοποθετήσεις πρέσβεων

Γιώργος Κατρούγκαλος
Γιώργος Κατρούγκαλος EUROKINISSI

Μέσω ερώτησης βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από τον Νίκο Δένδια το λόγο για τον οποίο ακυρώθηκαν τοποθετήσεις πρέσβεων σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις ματαιώσεις τοποθετήσεων τουλάχιστον έξι πρέσβεων στο εξωτερικό κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής: Στα Ανώτατα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΕΞ που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση έσπευσε να ακυρώσει έξι ανειλημμένες αποφάσεις πρόσφατων Ανώτατων Υπηρεσιακών Συμβουλίων όσο αφορά σε τοποθετήσεις πρέσβεων, σε καίρια για την ελληνική διπλωματία, πόστα. Σημειώνεται δε ότι, αρκετοί εκ των εν λόγω πρέσβεων είχαν υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις του ΥΠΕΞ κατά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση ανέτρεψε την πάγια ακολουθούμενη ως τώρα πρακτική να γίνονται σεβαστές οι σχετικές αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ανεξαρτήτως αλλαγών στην ηγεσία του Υπουργείου.

Η πρακτική αυτή έδινε μεταξύ άλλων το μήνυμα της μεγαλύτερης δυνατής συνέχειας στην εξωτερική πολιτική καθώς και τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας, επιβεβαίωνε τον σεβασμό της Ελλάδας στις χώρες διαπίστευσης των πρέσβεών μας, οι οποίες είχαν συμφωνήσει στην τοποθέτησή τους, έδινε τα περιθώρια να διαπιστωθεί η δυνατότητα των τελευταίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πόστου ενώ παράλληλα εξασφάλιζε τη μη στοχοποίηση των στελεχών της διπλωματικής υπηρεσίας, τα οποία άλλωστε διακρίνονται για τον επαγγελματισμό και την υπηρεσιακή τους κατάρτιση. Επισημαίνεται επίσης ότι αντικαταστάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, πρέσβεις σε σημαντικές για την ελληνική διπλωματία χώρες, παρότι είχαν μόλις επιδώσει τα διαπιστευτήριά τους, ενώ ακυρώθηκαν οι τοποθετήσεις άλλων πρέσβεων που είχαν γίνει επισήμως αποδεκτοί από τις χώρες διαπίστευσης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πώς και για ποιο λόγο ελήφθη απόφαση ανατροπής της πάγιας αυτής πρακτικής και με ποιον τρόπο συνεισέφερε στην εξωτερική πολιτική και διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας;

2. Για ποιο λόγο προέβη σε αυτές τις ενέργειες, παρά τις διακηρύξεις του περί διατήρησης συναινετικού κλίματος στην εξωτερική πολιτική και περί αντίθεσής του σε λογικές ρεβανσισμού;

Υπογράφουν οι Κατρούγκαλος Γιώργος, Αμανατίδης Γιάννης, Αναγνωστοπούλου Σία, Δρίτσας Θοδωρής Ηγουμενίδης Νίκος, Μπουρνούς Γιάννης, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα,Τελιγιορίδου Ολυμπία, Χρηστίδου Ραλλία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: