Έτοιμη και για πρόταση μομφής η ΝΔ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. ΤΕΤΑΡΤΗ 13/6/2018.  (Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. ΤΕΤΑΡΤΗ 13/6/2018. (Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή όπως το 2015 προτού υπογράψει τη συμφωνία καλεί η ΝΔ τον Τσιπρα. Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Παυλόπουλο "ως ρυθμιστή του πολιτεύματος" να παρέμβει για να γίνει το "συνταγματικά αυτονόητο".

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν την υπογραφή της από την ελληνική κυβέρνηση και όχι μετά, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ουσιαστικά ζητά η ΝΔ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να ζητήσει ψήφο εξουσιοδότησης της Βουλής για το εάν θα υπογράψει ή όχι τη συμφωνία, όπως είχε κάνει το καλοκαίρι του 2015, όταν μετά το δημοψήφισμα ζήτησε (και έλαβε) την εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου για να διαπραγματευτει με τις Βρυξέλλες.

ADVERTISING

Διαφορετικά η ΝΔ είναι έτοιμη να υποβάλλει πρόταση μομφής, σενάριο που εξετάζεται το μεσημέρι σε σύσκεψη στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή παρουσία Θεοδωρικάκου, Σπυράκη, Βαρδουλάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίσιμη συγκυρία και μία κακή συμφωνία, εκτιμώντας ότι αφήνει παράθυρο αλυτρωτισμού καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ένα έθνος, αλλά δύο κράτη.

Υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της ΝΔ η συμφωνία "είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή."

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε συνεπώς με νόημα: "Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατασταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει."

Και απευθυνόμενος στον κ.Παυλόπουλο είπε: "Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο."

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως θα κινηθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε: «Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Γαλάζιες πηγές, απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ζητά από τον ΠτΔ κάτι που υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, σημείωναν ότι αυτό που ουσιαστικα ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Παυλόπουλο είναι να προβεί σε μία παραίνεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε με το πολιτικό του βάρος να πιέσει και εκείνος τον πρωθυπουργό να ζητήσει την έγκριση της Βουλής πριν υπογράψει τη συμφωνία. Στην πραγματικότητα βέβαια με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να "βάλει στο κάδρο" τον ΠτΔ και ταυτόχρονα να φέρει σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ, εφόσον γίνει ψηφοφορία στη Βουλή πριν τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Κυριάκος Μητσοτάκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

H ΝΔ ζητά από Παυλόπουλο να επαναφέρει στην συνταγματική "τάξη" τον Τσίπρα

Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία

Κυβέρνηση: Παίρνουμε πίσω το "Μακεδονία" - Μητσοτάκης: Περιφρόνησε το λαό ο Τσίπρας

SHARE:

24Media Network