Σεντένο – Ρέγκλιγκ για μέτρα ελαφρύνσεων: Αναμείνατε στο ακουστικό έως τον Ιούνιο

Σεντένο – Ρέγκλιγκ για μέτρα ελαφρύνσεων: Αναμείνατε στο ακουστικό έως τον Ιούνιο
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο AP

“Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο. "Θα γίνει πιο λεπτομερής συζήτηση τον Ιούνιο, όταν οι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση των θεσμών" πρόσθεσε.

Μήνυμα στην Ελλάδα να συνεχίσει να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους έστειλε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο από τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τα ανακοινωμένα και νομοθετημένα μέτρα σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πρόσθεσε ότι θα γίνει πιο λεπτομερής συζήτηση τον Ιούνιο, όταν οι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πετύχει υπεραπόδοση επί των στόχων και το eurogroup αναμένει από τις ελληνικές αρχές την συνέχιση της τήρησης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

“Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος προειδοποίησε την ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κάποια από αυτά που ήδη εκτελούνται με νομοθετική απόφαση, οδηγούν σε “απόκλιση με σημαντικό περιθώριο” από τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημείωσε, δε, οτι υπάρχει διαφωνία και για τη σύνθεσή τους καθώς δεν είναι μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και ως εκ τούτου οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν.

Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι υπέρ, αλλά απαιτείται η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. “Θα δούμε αν και κατά πόσο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επηρέασαν τη διάθεση των κρατών-μελών”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χουλιαράκης παρουσίασε το πακέτο των παροχών και πως η Επιτροπή αξιολογεί τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα “δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα” και “μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα”, αλλά “οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν”. “Τα μέτρα μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά” προειδοποίησε, αλλά διευκρίνισε ότι “πρέπει να δούμε και να υπολογίσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα