Εξεταστική για τα Τέμπη: Γιατί ο Κώστας Αγοραστός αρνήθηκε να καταθέσει

Διαβάζεται σε 2'
Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη
Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη Nick Paleologos / SOOC

Αρνήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Τι δήλωσε.

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αρνήθηκε σήμερα, Πέμπτη (15/2) να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, που ερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγοραστός, κατά την έναρξη της κατάθεσής του εξέφρασε εκ νέου τη βαθύτατη θλίψη και τη συντριβή του, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών καθώς και το σεβασμό του στον πόνο των συγγενών, των οικείων των θυμάτων και των επιζώντων.

Ακολούθως, γνωστοποίησε στα μέλη της επιτροπής “ότι για αυτά τα πραγματικά περιστατικά διενεργήθηκε ήδη, μεταξύ άλλων, εις βάρος μου ποινική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και, εν συνεχεία, όπως πληροφορήθηκα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Εφετείο Λάρισας λόγω ειδικής δωσιδικίας”.

“Επισημαίνω”, συνέχισε ο κ. Αγοραστός, “ότι με δεδομένη την ιδιότητά μου ως κατηγορούμενου στην ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, αφού όπως προανέφερα, αυτή εκκρεμεί στην δικαιοσύνη και θα είμαι σε θέση να καταθέσω μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας”.

“Ασκώ κατ’ άρθρο 104 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το δικαίωμα σιωπής επιφυλασσόμενος να παράσχω τις απαιτούμενες εξηγήσεις μου ενώπιον των δικαστικών αρχών, όπου εκκρεμεί η παρούσα υπόθεση” τόνισε.

Στις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν απολύτως σεβαστό το δικαίωμα του κ. Αγοραστού, όπως και το τεκμήριο της αθωότητας.

Σημειώνεται ότι στην ολιγόλεπτη παρουσία του στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας,  περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διαχείριση του τραγικού συμβάντος ήταν υποστηρικτικός ενώ αρνήθηκε κάθε κατηγορία ως αβάσιμη, χαρακτηρίζοντάς τη απόρροια παραπλάνησης πολιτικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων.

Αρνούμαι κάθε εις βάρος μου κατηγορία ως αβάσιμα και αδίκως έχει διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο, η οποία αποτελεί απόρροια παραπλάνησης, πολιτικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων, δεδομένου ότι, όπως έχω ήδη πει στη δήλωση μου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά και μόνο υποστηρικτική βοήθεια, που συνίστατο μόνο στη διάθεση μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας. Ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει, χωρίς να έχει πρωτοβουλία ενεργειών” ανέφερε συγκεκριμένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα