Εύα Καϊλή: Στις φυλακές Σεν-Ζιλ η ευρωβουλεύτρια – Αύριο η συζήτηση στο ΕΚ για την καθαίρεσή της

Εύα Καϊλή: Στις φυλακές Σεν-Ζιλ η ευρωβουλεύτρια – Αύριο η συζήτηση στο ΕΚ για την καθαίρεσή της
Εύα Καϊλή AP Photo/Petros Giannakouris

Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια συζητά την Τρίτη την αντικατάστασή της.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σκάνδαλο “μεγατόνων” που κλονίζει την ευρωπαϊκή δημοκρατία στα θεμέλιά της, μετά τις αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή, η οποία είναι μία εκ των τεσσάρων συλληφθέντων που κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

Η υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων προκειμένου να προωθήσουν την εικόνα και τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ευρώπη αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, αύριο και όχι σήμερα στις 16.00(όπως αρχικά είχε διαρρεύσει) στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της

Η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως, επίσης, και ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ένας λομπίστας των Βρυξελλών.

Στον αντίποδα, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος πιάστηκε να φεύγει από ξενοδοχείο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο τελευταίος υπό όρους.

Μετά τις αποκαλύψεις, ανεστάλησαν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου ενώ να θυμίσουμε ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

Βάσει διαδικασίας, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Η εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι υποπτευόταν εδώ και αρκετούς μήνες ότι κράτος του Κόλπου, που προσδιορίζεται από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ως το Κατάρ, είχε πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά και πρόσφερε δώρα σε άτομα με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το χρονικό των συλλήψεων

Η είδηση για τις συλλήψεις δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (09/12) από τις Le Soir και Knack, ενώ στη συνέχεια έκανε τον γύρο του κόσμου.

Όπως περιγράφεται στη Le Soir, κρυμμένοι έξω από την κατοικία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, οι ειδικές μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας περίμεναν υπομονετικά από τα ξημερώματα της Παρασκευής (09/12) τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφο της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) του S&D, μέχρι να φύγει από το σπίτι τους, που βρίσκεται στην Rue Wiertz, στην καρδιά της συνοικίας των εκπατρισμένων στις Βρυξέλλες. Λόγω της ελληνικής βουλευτικής ασυλίας, η αστυνομία δεν μπορούσε να εισέλθει στον χώρο.

Βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένας από τους ηγέτες της ΜΚΟ Fight intimity, ο Τζιόρτζι ήταν ο κύριος ύποπτος στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που ξεκίνησε εκείνο το πρωί και προετοιμαζόταν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου. Ένας πολύ “ευαίσθητος” φάκελος, τον οποίο χειρίστηκαν αρχικά μια ομάδα δικαστών και ανακριτών, τέθηκε “υπό εμπάργκο”. Με άλλα λόγια, τα πρώτα πρακτικά της διαδικασίας δεν τοποθετήθηκαν στη βάση δεδομένων της εθνικής αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Για τους ανακριτές από το Κεντρικό Γραφείο Καταστολής της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του οικονομικού δικαστή Michel Claise, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζιόρτζι και η ανάκρισή του ήταν κρίσιμης σημασίας. Μόλις έφυγε από το γκαράζ, οι άνδρες από τις ειδικές μονάδες έλαβαν δράση. Η σύλληψή του, αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς 16 αναζητήσεων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών και των προαστίων.

600.000 ευρώ μετρητά

Η αστυνομία, ενισχυμένη από προσωπικό πολλών τμημάτων της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας, επισκέφτηκε τις διευθύνσεις αρκετών βοηθών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αξιωματούχων του Κοινοβουλίου, ενώ “σφράγισε” τα γραφεία τους. Πρώτα, άρχισαν να ερευνούν την κατοικία του πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου του Fight intimity, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντσέρι είναι ύποπτος από τους δικαστές και τους ανακριτές ότι είναι επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης, που χρηματοδοτείται από ένα ξένο κράτος – στην προκειμένη περίπτωση το Κατάρ – για να επηρεάζει με τη βοήθεια χρημάτων και δώρων σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ολόκληρη την ήπειρο, είναι έκπληξη. Όλα αυτά εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Το 2017, μετά από έρευνα της Olaf –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης– το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την έφεση που άσκησε ο Παντσέρι κατά απόφασης του Κοινοβουλίου του 2016 που τον υποχρέωνε να επιστρέψει 83.764 ευρώ αχρεωστήτως εισπραχθέντα.

Στοχευμένοι βοηθοί

Εκτός από τον Παντσέρι και τον Τζιόρτζι, δύο άλλοι άνδρες οδηγήθηκαν για ακρόαση: το “αφεντικό” των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), καθώς και ένας τέταρτος άντρας ιταλικής καταγωγής, ενεργός στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο κ. “T.”.

Το μεσημέρι, η νόμιμη επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχημένη. Ανακαλύφθηκαν μετρητά και κατασχέθηκαν αρκετά terabytes δεδομένων.

Διότι ταυτόχρονα με αυτήν την επιχείρηση, η αστυνομία εισέβαλε σε πολλά σπίτια βοηθών του κοινοβουλίου – όλοι συνδεδεμένοι με την ομάδα S&D – αλλά και ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων, λομπιστών, αρκετών ενώσεων. Κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλά γραφεία αυτών των ίδιων βοηθών “σφραγίστηκαν” για μελλοντική κατάσχεση, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων των βοηθών των Βέλγων ευρωβουλευτών Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα. Ερωτηθείσα, η σοσιαλίστρια υποστηρίζει ότι η βοηθός της εργαζόταν στη ΜΚΟ του κ. Παντσιέρι.

Μόλις η σύλληψη του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έγινε γνωστή, ένας άνδρας εντοπίστηκε φεύγει από το ξενοδοχείο Sofitel στην ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν ήταν άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος και η σύζυγός του έμεναν για λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της κρατούσε μια βαλίτσα, που εξωτερικά δεν φαινόταν να είναι τίποτα το ιδιαίτερο, μόνο που στο εσωτερικό της ήταν γεμάτη με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Η βαλίτσα κατασχέθηκε από αστυνομική ομάδα.

Οι αρχές, λοιπόν, θεωρούν ότι δεν ισχύει πλέον η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή.

“Υπογεγραμμένα” δώρα από το Κατάρ

Στην κατοικία του ζευγαριού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ολόκληρες σακούλες με μετρητά, πολυτελείς τσάντες και ταξιδιωτικές τσάντες με επένδυση χρημάτων. «Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται γενικά κατά τη διάρκεια ερευνών σε εμπόρους ναρκωτικών», λέει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. Τα μετρητά διανέμονται σε ονομαστικές αξίες των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευκρινίσει το ακριβές ποσό του “θησαυρού”, γιατί μέρος του αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.

Παράλληλα, το σπίτι της Εύας Καϊλή ήταν επίσης εξοπλισμένο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια ή άλλα τιμαλφή που πρόσφερε το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για το ζεύγος Καϊλή – Τζιόρτζι, αλλά και τον πατέρα της ευρωβουλευτή.

Η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της πέρασαν δύο νύχτες στη φυλακή, μεταξύ των ακροάσεων των ανακριτών και στη συνέχεια του δικαστή. Ένα βράδυ υπό κράτηση πέρασε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, προτού αφεθεί ελεύθερος μετά την ανάκρισή του το Σάββατο.

Έρευνα στον Ταραμπέλα

Ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένη όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και σε αυτό το άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, οι δικαστικές αρχές ετοίμαζαν μια τελευταία πολύ “ευαίσθητη” επιχείρηση: αποφασίστηκε να γίνει έρευνα στο σπίτι ενός άλλου ευρωβουλευτή στην εξουσία, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα.

Την Παρασκευή είχε σφραγιστεί το γραφείο πρώην συνεργάτη του κ. Ταραμπέλα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ήταν στο παρελθόν ένας από τους βοηθούς του Παντσέρι.

Για τους σκοπούς της έρευνας αυτής απαιτείτο η παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Το άρθρο 59 του βελγικού Συντάγματος απαιτεί πράγματι να είναι παρούσα η Προεδρία του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας ενός Ευρωπαίου βουλευτή που έχει εκλεγεί στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μέτσολα αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε διαφθορά και συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τους ανακριτές και τις δικαστικές αρχές»
, ανέφερε εκπρόσωπος του ΕΚ.

Ο δικαστής κάλεσε επειγόντως την κ. Μετσόλα από τη Μάλτα, η οποία προσγειώθηκε αργά στις Βρυξέλλες. Ο Ταραμπέλλα έκανε γνωστό ότι δεν είχε «τίποτα να κρύψει» και δήλωσε ότι ήθελε να συνεργαστεί στην έρευνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα