Ευρύτατο ‘ναι’ της Βουλής στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

 Ευρύτατο ‘ναι’ της Βουλής στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ κατήγγειλε κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης για να μετατραπεί η χώρα σε μια απέραντη χασισοκαλιέργεια

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αντίθετα καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε, πάντως, ακραίες εκφράσεις κατά του νομοσχεδίου με τον εισηγητή της Κ. Βλάσση να καταγγέλλει ότι πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΚΕ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει “να βαφτίσει φάρμακο το τσιγαριλίκι” καυτηρίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ανέφερε ότι στη συζήτηση ακούστηκαν «απίστευτες κινδυνολογίες» και «καταστροφολογικές κραυγές». Κατηγόρησε, μάλιστα, την Νέα Δημοκρατία ότι με τη στάση των ρυθμίσεων για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας.

«Για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας. Είσαστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ακούσαμε εδώ στη Βουλή ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα απέραντη χασισοφυτεία και “εκτροφείο μπάφων” και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή θα είναι Εσκομπάρ» διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε αντίθετα ότι το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί ένα προοδευτικό αλλά προσεκτικό βήμα. «Μπορεί το βήμα να μην είναι πλήρες και τέλειο αλλά είναι σημαντικό και αφορά σκευάσματα που  αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική, ανακουφιστική, παρηγορητική και υπό προϋποθέσεις θεραπευτική δράση στους ασθενείς» είπε. Έδωσε, όμως, έμφαση, και στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί μια παγκόσμια αναδυόμενη αγορά που συγκεντρώνει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα