Φάκελος της Κύπρου: Την Τετάρτη στη δημοσιότητα οι 4 πρώτοι τόμοι

Φάκελος της Κύπρου: Την Τετάρτη στη δημοσιότητα οι 4 πρώτοι τόμοι
Ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, πλάι στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, πρόεδρο της Κύπρου σε συνάντησή του στη Λευκωσία στις 7 Μαΐου. Η Βουλή των Ελλήνων δημοσιοποιεί τον φάκελο της Κύπρου για τα γεγονότα του "Αττίλα" την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου AP

Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής λίγη ώρα αφού ο Ν. Βούτσης τους παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου θα δημοσιοποιήσει η Βουλή την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Οι τόμοι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τους παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, καθώς και τους αρχηγούς των πολιτών κομμάτων και λίγο αργότερα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Η δημοσιοποίηση του «Φακέλου της Κύπρου» αποτελεί από κοινού πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου με στόχο την «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια». Η Βουλή των Ελλήνων επισημαίνει ότι με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου «κλείνει η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974» με το Χουντικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή.

Η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει ακόμη ότι η έκδοση του Φακέλου της Κύπρου «προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνω­στες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας». Ο Φάκελος της Κύπρου αποτελείται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1985 προκειμένου να εξετάσει τις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία.

Η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 1986 ως τον Μάρτιο του 1988. Στις 11 Ιουλίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα το υλικό του Φακέλου της Κύπρου να παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα