Φάμελλος για νομοσχέδιο υπ. Τουρισμού: Στοχεύει σε χατιρικές ρυθμίσεις

Διαβάζεται σε 3'
Φάμελλος
O Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα της Βουλής Sooc

Για για ένα νομοσχέδιο “χωρίς στρατηγική, που δεν αφορά τον μέσο Έλληνα πολίτη” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Για νομοσχέδιο “χωρίς στρατηγική” που στοχεύει “σε αποσπασματικές χατιρικές ρυθμίσεις”, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε τις απεργίες στον κλάδο των ξεναγών και στα ταξί, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε αναπτυξιακά ζητήματα, μιλώντας για μοντέλο “μονόπλευρης τουριστικής ανάπτυξης” και για προβλήματα του εμπορικού ισοζυγίου. Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση “δεν διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης”, τους επιβάλλει “κεφαλικό φόρο”, ευνοώντας τα “ολιγοπώλεια”.

Εξέφρασε την ανησυχία του και για τη “μη σύνδεση” του τουρισμού με την “εργασία και το διαθέσιμο εισόδημα”, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αντιμετωπίζουν “τραγικές συνθήκες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εξοντωτικές συνθήκες και χιλιάδες κενά”. Όσον αφορά δε τους μισθούς, είπε ότι όχι μόνο δεν έχουν επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα αλλά επιβαρύνονται και από την “ακρίβεια Μητσοτάκη” και το μειωμένο επίδομα ανεργίας για τους μήνες που δεν εργάζονται, ενώ σημείωσε και την έλλειψη εκπαίδευσης.

Οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι“, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση του περιβαλλοντικού πλούτου εξαιτίας του υπερτουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκρίνει “μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις” ακόμα και σε περιοχές που είναι ήδη κορεσμένες ή είναι προστατευόμενες. “Πόσο συνάδουν αυτά με τον βιώσιμο τουρισμό που υποτίθεται ότι υπερασπίζεστε; Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα των μαγαζιών των κολλητών σας“, ανέφερε, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι το μόνο που κάνει ως “νεοφιλελεύθερη παράταξη” είναι τον “τροχονόμο στα συμφέροντα”, υποβαθμίζοντας έτσι το “τουριστικό προϊόν”. Παρέπεμψε μάλιστα και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με την οποία ο Συνήγορος ζητά σαφείς κανόνες στις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα νησιά, έκανε λόγο για “κατάσταση εκτός ελέγχου“, αφού όπως ισχυρίστηκε δεν υπάρχουν κανόνες προστασίας της φύσης και των οικοσυστημάτων και απειλούνται από την άναρχη δόμηση, την αστικοποίηση λόγω της συνεχούς δόμησης, την εξάντληση των πόρων, και ιδίως του νερού, ακόμα και από την εξάλειψη της ταυτότητάς τους.

Ο Σ. Φάμελλος έθιξε και το ζήτημα της ιατρικής υποστελέχωσης των νησιών, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει τα “επικοινωνιακά μπαλώματα” της τελευταίας στιγμής.

Όσον αφορά την πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν μπορεί να πάει διακοπές, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο “χωρίς στρατηγική, που δεν αφορά τον μέσο Έλληνα πολίτη”.

Τόνισε επίσης, την ανάγκη για σχεδιασμό προσαρμογής του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή αλλά και για “ανθεκτικότητα των υποδομών”, όπως το σιδηροδρομικό δίκυο.

“Χρειαζόμαστε άλλο παραγωγικό μοντέλο που να στηρίζεται στο κράτος δικαίου και στην ισονομία”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει “να υπάρχουν νταβατζηδες και συμφέροντα”.

Κλείνοντας, ο Σ. Φάμελλος δεσμεύτηκε πως μια προοδευτική διακυβέρνηση θα επαναφέρει την ασφάλεια και κανόνες δικαίου και θα βάλει φρένο στην υπερδόμηση και την καταπάτηση του αιγιαλού, ενώ θα φροντίσει οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν υπεραξία στον τουρισμό θα έχουν σωστή εκπαίδευση και ικανοποιητικές απολαβές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα