Φέρχοφσταντ vs Πιτέλα: Debate στο συνέδριο του Ποταμιού

The 2nd congress of The River party (To Potami) in Athens on Feb. 27 2016 / 2   ,    27  2016
The 2nd congress of The River party (To Potami) in Athens on Feb. 27 2016 / 2 , 27 2016 SOOC

"Είμαι φίλος της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος των σοσιαλιστών. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος", υποστήριξε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων

Στα ερωτήματα της νεολαίας του Ποταμιού απάντησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάνι Πιτελα και ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφστατ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ποταμιού.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις τους σχετικά με την Κυβέρνηση, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό το οποίο ουσιαστικά μονοπώλησε τη συζήτηση ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς το ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή». Στο σημείο αυτό ο κ. Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δις. Ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».

Στο ερώτημα « Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Ελλάδα» ο Γκι Φέρχοφσταντ απάντησε: «Να δοθεί τέλος στη διαφθορά, να δοθεί τέλος στο πελατειακό κράτος, να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα που θα δίνει λεφτά στους νέους, και να τελειώνουμε με τα προνόμια διαφόρων ομάδων σ’ αυτή τη χώρα -των πολιτικών κομμάτων, της εκκλησίας κ.α. και να κάνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωθυπουργό. Τότε μπορεί τα προβλήματά σας να λύνονταν». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα είπε: «Βλέπω σήμερα ότι υπάρχει αδυναμία να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, στο πολιτικό κλίμα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν – συμμόρφωση με πιο αυστηρούς κανόνες».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του τμήματος διεθνών ειδήσεων και αρθρογράφος στην Καθημερινή, Ξένια Κουναλάκη.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποτάμι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιοι δήμαρχοι πήγαν στο συνέδριο του Ποταμιού – Ποιος απουσίαζε

SHARE:

24Media Network