Φίλης: Η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο το έργο των αρχαιολόγων

Ο Νίκος Φίλης
Ο Νίκος Φίλης EUROKINISSI

Είναι περίεργο η κυβέρνηση της ΝΔ  που εξαγγέλλει επιτροπές για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, να ανοίγει μέτωπο στο έργο των αρχαιολόγων και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από συστάσεως του ελληνικού κράτους, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των προτεινομένων από την κυβέρνηση προσώπων για τη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

"Είναι μεγάλη τύχη για τη χώρα ότι για δύο αιώνες η αρχαιολογική υπηρεσία και η κοινότητα των αρχαιολόγων, άνθρωποι με κύρος επιστημονικό και υψηλή αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, κατόρθωσαν να περισώσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και –κυρίως- να περισώσουν μια δυναμική, πολιτισμική και εθνική ταυτότητα για τη χώρα" ανέφερε ο βουλευτής και συνέχισε:.

ADVERTISING

"Και είναι περίεργο η κυβέρνηση της ΝΔ  που εμφανίζεται σήμερα να θέλει να παρουσιάσει  ένα νέο εθνικό αφήγημα, έστω ξεχνώντας για λίγο την «προδοσία των Σκοπίων», η ίδια που ενόψει του 2021 εξαγγέλλει συζητήσεις και επιτροπές για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, να ανοίγει μέτωπο στο έργο των αρχαιολόγων και το εθνικό έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μαζί με τους αρχαιολόγους, την ίδια μήνιν έχουν δεχτεί οι οικολόγοι. Όμως,  η διαφύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών είναι ένα μέρος μιας καλώς εννοούμενης περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας."

"Να αποφορτίσουμε τη συζήτηση από παρόμοιες κατάρες κατά των αρχαιολόγων, των μισών ή όλων, και να σκύψουμε σοβαρότητα στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Δεν χρειάζεται λαϊκισμός του είδους «προέχει το χρήμα του ελληνικού λαού και όχι οι αρχαιολογικοί θησαυροί».

"Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Θαρρείς και δεν ξέρουμε τι συνέβη την προηγούμενη 30ετία που εκτινάσσονταν οι προϋπολογισμοί των δημόσιων έργων και φτάσαμε στο δυσθεώρητο χρέος. Υπήρχε τότε φροντίδα για το χρήμα του ελληνικού λαού;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία

24Media Network