Φώφη Γεννηματά για Πρέσπες: Όχι κομματική πειθαρχία, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες

Φώφη Γεννηματά για Πρέσπες: Όχι κομματική πειθαρχία, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες
H Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κομματική "γραμμή", την κομματική πειθαρχία, τις πιθανές διαγραφές και τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου μίλησε η Φώφη Γεννηματά

Μία ημέρα μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εν μέσω αποχωρήσεων από το ΚΙΝΑΛ, η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Περί κομματικής πειθαρχίας για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, η κ. Γεννηματά είπε “όχι” σε κομματική πειθαρχία αλλά χαρακτήρισε τη συμφωνία “κακή για τη χώρα”.

“Ο κ. Τσίπρας με μια πλειοψηφία προσπαθεί να συνεχίσει, με άλλη προσπαθεί να κλείσει τη συμφωνία. Εργαλειοποιεί το ζήτημα, μετατρέπει τις Πρέσπες σε στήριξη στον ίδιο. Ίσως περάσει με λιγότερους από 151 αλλά θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Το θέμα είναι σοβαρότερο για μένα από το να θέσω κομματική πειθαρχία”, σημείωσε για να συνεχίσει:

“Έχει να κάνει με την ευθύνη του καθενός για να παραμείνει ενιαία η παράταξη. Να συνεκτιμήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, να μας ενώνει η κοινή βούληση να συνεχίσουμε μαζί. Είναι μεγαλύτερο θέμα από το να επιβάλλω την άποψή μου στους βουλευτές “.

“Η συνείδηση των στελεχών είναι σημαντικότερη από την πειθαρχία”, επανέλαβε. “Δεν ζητώ να πειθαρχήσουν, ζητώ να σεβαστούν τη συνοχή του χώρα. Κανένας να μη δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία για τη χώρα εναντίον και του προοδευτικού χώρου”.

Σε ερώτηση περί “συνεπειών” για όσους ενδεχομένως ψηφίσουν “ναι”, είπε:

Τα μηνύματά μου είναι πάρα πολύ καθαρά. Έχω μεγάλη ευθύνη να διατηρήσω τη συνοχή του προοδευτικού χώρου. Εκτιμώ ότι η ΚΟ θα ψηφίσει ενιαία. Είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και το διακύβευμα, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Προφανώς και θα υπάρξουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε”

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και μια πιθανή υπερψήφιση εκ μέρους του: “Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη”.

Για πιθανή συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, σχολίασε: “Είμαι απέναντι και σε Τσίπρα και στον Μητσοτάκη γιατί δημιουργούν και καλλιεργούν την πόλωση. Τους είπα στη Βουλή “ξυπνήστε η ακροδεξιά ανεβαίνει”. Το θέμα είναι πού θα πάει η χώρα, όχι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη και στους δύο. Την κυβέρνηση Τσίπρα την είδαμε με όσα είπε ότι θα κάνει και δεν έκανε, και τη ΝΔ την έχουμε δει, η κυβέρνηση Καραμανλή υπερχρέωσε τη χώρα”.

“Εμείς θα ακούσουμε τον λαό, θέλουμε να μετέχουμε στην έξοδο από την κρίση, αρκεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να αλλάξουν οι όροι που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας. Με τους όρους που έχει υπογράψει, με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υπερφορολόγηση δεν πάμε πουθενά”, είπε, καταλήγοντας πως “οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Τους είπα, φύγετε τώρα, για να συμβάλλει στην αλλαγή των δεσμεύσεων που έχουν δώσει. Μέχρι και τον Λευκό Πύργο και την Κνωσσό έχουν υποθηκεύσει, πώς να μη γελάει η κ. Μέρκελ;”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα