Μάτι: Στο μνημόσυνο των 102 θυμάτων ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι EUROKINISSI

Στο πυρόπληκτο Μάτι έφτασε λίγο πριν από τις 9.15 το πρωί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας, ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Στο Μάτι μετέβη το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 09.30 το πρωί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο πρωθυπουργός μετά την τέλεση του μνημοσύνου αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

ADVERTISING
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγίας στο Μάτι
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγίας στο Μάτι EUROKINISSI
Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγίας στο Μάτι
Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγίας στο Μάτι EUROKINISSI

Στην τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μια μέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοινώνοντας σειρά άμεσων παρεμβάσεων στην περιοχή μέσα στον Αύγουστο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:

- Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής

- Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης 

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία.

Ανέφερε ότι στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ανέφερε επίσης ότι από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών, προσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σε εκκρεμότητα όπως επισήμανε είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Σε μια κίνηση με στόχο να καταδείξει έναν υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως να έχει άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Η ΓΓ της κυβέρνησης έχει ήδη επικοινωνήσει με εταιρείες που θα αναλάβουν δωρεάν το έργο στο πλαισιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην μέριμνα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε οι 58 εγκαυματίες του Ματιού να λαμβάνουν δωρεάν και άμεσα τα φάρμακα τους, τα οποία δεν κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία πενταετία, αλλά ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη μέτρο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα αφορά στην απαλλαγή των πυρόπληκτων στο Μάτι για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό αρωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Φωτιά, Πυρκαγιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μάτι, ένας χρόνος μετά: Από τις στάχτες του χθες στους εφιάλτες του σήμερα

Φωτιά στο Μάτι: Δέκα συγκλονιστικά καρέ που αποτυπώνουν τον πύρινο εφιάλτη

Γιατί η Λεωφόρος Σουνίου μπορεί να γίνει νέο Μάτι - Τι δεν έκανε η Πολιτεία

IRIS: Το σύστημα "ασπίδα" στις δασικές φωτιές - Το μοντέλο πρόγνωσης που λειτουργεί από φέτος

Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για Μάτι: Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ, καθαρίζεται το οικόπεδο στο Ν.Βουτζά

24Media Network