Φυγή προς τα εμπρός με απλή αναλογική

Φυγή προς τα εμπρός με απλή αναλογική

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο. Τι σηματοδοτούν και γιατί το Μαξίμου θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα

Φυγή προς τα εμπρός μέσα από τις θεσμικές αλλαγές θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση με τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργο Κατρούγκαλο αποφασίστηκε πως τόσο η συνταγματική αναθεώρηση όσο και ο εκλογικός νόμος πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Από το Μαξίμου μιλούν για ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα με κάποιες βασικές αρχές να υπάρχουν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και αφορούν την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων ή και την πιθανή κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο οι πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί η τελική πρόταση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο και η ψήφισή του να γίνει πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα να έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς με βασικό ζητούμενο να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.

Η στάση των κομμάτων είναι κομβικής σημασίας από τη στιγμή που απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει ο νόμος από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ΝΔ, πάντως δείχνει να είναι διαφοροποιημένη.

Αυτό το οποίο εξηγούν κυβερνητικές πηγές είναι πως ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα συνδέεται με την συνταγματική αναθεώρηση τονίζοντας πως είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητος, καθώς η αλλαγή του Συντάγματος είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δυο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους. Σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο που μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα.

Όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα διαμορφωθεί ο εκλογικός νόμος είναι ανοιχτά. Τις βασικές γραμμές που έχουν τεθεί δημοσίευσε χθες το NEWS 247. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι τελικές  αποφάσεις για την απλή αναλογική. Υπάρχουν στελέχη που μιλούν για «καθαρή απλή αναλογική», όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναμένεται να έχε κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία, όμως μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται να προκρίνεται το μπόνους των 50 εδρών να μειώνεται στις 20 ή 30 έδρες.

Η αλλαγή της ατζέντας από τον Αλέξη Τσίπα θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα και μέσα από δυο άλλες κινήσεις. Χθες από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να ζητά επιτάχυνση του νομοθετικού έργου που θα έρθει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τον αναπτυξιακό νόμο που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή, ενώ σήμερα ο Νίκος Παππάς θα παρουσιάσει στις 2 το μεσημέρι το μητρώο για τα on line media.

Την ίδια ώρα αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης έχει τεθεί η Κουμουνδούρου. «Αλλαγή σελίδας» επιθυμεί να κάνει το κυβερνητικό στρατόπεδο και ήδη εκτός από τις «εξορμήσεις» των κομματικών στελεχών ετοιμάζονται και οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις. Δεν αποκλείεται και ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετέχει σε μια από αυτές έτσι ώστε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 18-19 Ιουνίου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα