Η κυβέρνηση θα φέρει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέχρι το καλοκαίρι

Διαβάζεται σε 5'
Ομόφυλο ζευγάρι
Ομόφυλο ζευγάρι ISTOCK

Θα γίνει πράξη η ισότητα στο γάμο, όπως έχει δεσμευτεί ο Κ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η ΝΔ μεταξύ… Σαμαρά και Κασσελάκη

Το NEWS24/7 είχε θέσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ερώτημα εάν τελικά θα φέρει νόμο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει μετά τις εκλογές, και πότε.

Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος τον οποίο θα επιλέξουμε να φέρουμε αυτή τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς είναι μια δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο όπως έχω πει προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα στην τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει”, είχε απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης.

Η απάντηση αυτή είχε θεωρηθεί πάντως διφορούμενη, καθώς ο πρωθυπουργός φάνηκε από τη μία να διαβεβαιώνει ένα πιο προοδευτικό, κεντρώο, ακροατήριο ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευση του, αλλά από την άλλη να αποφεύγει την άμεση σύγκρουση με ένα μικρό αλλά θορυβώδες κομμάτι της συντηρητικής δεξιάς.

Από την προαναγγελία στην απόφαση

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη θεσμοθέτηση γάμου ομόφυλων ζευγαριών και στην Ελλάδα “κάποια στιγμή” σε συνέντευξη του στο Bloomberg στις 5 Ιουλίου, μετά τις εκλογές και έχοντας τον “αέρα” του 41%.

Μεσολάβησε όμως ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πυρκαγιές, πλημμύρες και πλήγματα στο αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας να προκαλούν ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης και του “επιτελικού κράτους”.

Αυτό σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές αντιδράσεις και τις πληροφορίες ότι ο Αντώνης Σαμαράς φερόταν να σχεδιάζε δήλωση καταδίκης σε περίπτωση που η κυβέρνηση κατέθετε ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έκανε πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο να θεωρούν πως καλύτερα θα ήταν να έμενε το θέμα στη… ντουλάπα μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η κυβέρνηση θα φέρει τη ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται επομένως ότι μένει σταθερός στην απόφαση του να επιχειρήσει να διευρύνει και να εδραιώσει την απήχηση του στο κέντρο, απευθυνόμενος σε ένα πιο φιλελεύθερο κοινό με ατζέντα “δικαιωματισμού”.

Η ΝΔ μεταξύ Σαμαρά και Κασσελάκη

Σημειωτέον άλλωστε ότι με αφορμή το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζεται δημόσια με το σύντροφο του, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης εκτίμησε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έλθει στη Βουλή.

Ο κ. Πατέλης είχε μάλιστα αναφερθεί και στην τεκνοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Είχε επισημάνει ότι πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν ήδη παιδιά, είτε με δωρεά σπέρματος είτε με παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, αλλά τα παιδιά αυτά δεν έχουν ίσα δικαιώματα με άλλα παιδιά. Και αυτό καθώς για παράδειγμα εάν πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί θα πάει σε ίδρυμα και όχι στο μη βιολογικό γονέα. Ενώ εάν πεθάνει ο μη βιολογικός γονέας, το παιδί δεν έχει δικαίωμα σε κληρονομιά.

Το ζήτημα της τεκνοθεσίας είναι πάντως που περιπλέκει το θέμα του γάμου ομόφυλων ατόμων: Αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δεχθούν το γάμο όχι όμως και την τεκνοθεσία. Αλλά θα ήταν αντισυνταγματικό να θεσμοθετηθεί γάμος ομόφυλων ατόμων, χωρίς να έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που ισχύουν για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός προφανώς γνώριζε εξαρχής όταν άνοιγε το θέμα πως θα συναντούσε αντιστάσεις μέσα στην ίδια τη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, όταν έρθει η σχετική ρύθμιση δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Αλλά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να περάσει ούτως ή άλλως με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει ότι θα πάρει τη δόξα του μεταρρυθμιστή στα μάτια του κεντρώου και φιλελεύθερου ακροατηρίου, αφήνοντας Μάκη Βορίδη και λοιπές δυνάμεις να “ψωνίζουν” από τη συντηρητική δεξιά με τα προσωπικά τους “όχι”.

Το ίδιο έργο με το σύμφωνο συμβίωσης

Όπως έχει γράψει εξαρχής το NEWS 24/7 δηλαδή, θα παιχθεί το ίδιο έργο με το 2015 όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε το σύμφωνο συμβίωσης. Η ΝΔ υπενθυμίζεται τότε βρισκόταν σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών και στη σχετική ψηφοφορία η γαλάζια ΚΟ είχε διχαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές. Ενώ ο επίσης υποψήφιος τότε για τη γαλάζια ηγεσία, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε καταψηφίσει μαζί με 28 ακόμη βουλευτές κυρίως σαμαρικούς. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως ήταν μεταξύ των 27 συνολικά βουλευτών που απλώς απουσίαζαν από την ψηφοφφορία, στην οποία βέβαια δεν είχε τεθεί κανένα θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σημειωτέον πως το 2018 όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ είχε και πάλι διχαστεί, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι θα ήταν απαράδεκτο για ένα φιλελεύθερο κόμμα να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη, όπως ζητούσαν Βορίδης- Τσιάρας. Ο κ. Μητσοτάκης τότε αποδέχθηκε τη θέση της σκληρής δεξιάς πτέρυγας και η ΝΔ εν τέλει ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το επίμαχο άρθρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα