Γεννηματά: Επτά προτάσεις για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία

Γεννηματά: Επτά προτάσεις για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία
Ομιλία της πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφης Γεννηματά Eurokinissi

Επτά προτάσεις για σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την οικονομία παρουσίασε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News".

Επτά προτάσεις για σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την οικονομία παρουσίασε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά. “Τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η κρίση δοκιμάζει την αντοχή της Κοινωνίας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Προτεραιότητα μας είναι βέβαια οι ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και προτείναμε – και στηρίζουμε – όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγεία”, τονίζει η κα. Γεννηματά, ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν στάση ευθύνης, με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι η κρίση θίγει ταυτόχρονα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες και γι αυτό χρειάζεται να παρθούν σημαντικά μέτρα στη αυριανή (16/3) συνεδρίαση του Εurogroup που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

“Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, απόλυτα εμπροσθοβαρές. Μέτρα έξω από την πεπατημένη. Μέτρα ανορθόδοξα που αντιστοιχούν στην έκταση του προβλήματος”, υπογραμμίζει, κρίνοντας ανεπαρκείς τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κ. Λαγκάρντ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει:

Πρώτον, να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η δημόσια Παιδεία για να στηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δεύτερον, να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου της ανεργίας. Και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας είναι ανοιχτή και επηρεάζεται από την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη (τουρισμός, εξαγωγές).

Τρίτον, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή (η απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει )των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τέταρτον, να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται. Δεν πρέπει να υποστούν αυτοί τις συνέπειες των αποφάσεων για το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Και ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ,πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός των ημερομισθίων που προβλέπεται για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους χειμερινούς μήνες.

Πέμπτο, να αυξηθούν, με οικονομική κάλυψη, οι άδειες για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι και να ισχύσει το μέτρο και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.

Έκτο, πρέπει άμεσα να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και οι κατασχέσεις εις βάρος όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Να συσταθεί η διακομματική που έχουμε προτείνει για την εξεύρεση λύσης για την προστασία της Α κατοικίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Έβδομο, το τραπεζικό σύστημα είναι ώρα να ανταποδώσει στην κοινωνία την στήριξη που του έδωσε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με Χαμηλότοκα δάνεια, για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να εντάσσονται στα κόκκινα δάνεια, όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν τη κρίση του κορονοϊού, αλλά τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω απότομης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων. Και να δοθεί παράταση για τις δόσεις εξόφλησης δανείων.

“Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και κυρίως πράξεων. Για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία να μείνουμε όρθιοι ως χώρα, κοινωνία και οικονομία”, καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Θωράκιση του ΕΣΥ και συντονισμός από ενιαίο κέντρο διαχείρισης της κρίσης”

Εξάλλου, συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα “Real News” παραχώρησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης και αποφασιστικής θωράκισης του ΕΣΥ και συντονισμού από ενιαίο κέντρο σχεδιασμού και διαχείρισης της κρίσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Βέβαια, δεν παρέλειψε να πει πως η προσωπική ευθύνη δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, έκανε λόγο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα και επιπλέον πόρους το οποίο, όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο και πως αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής από τη Βουλή, με ταυτόχρονη παράταση και μετά την 30η Απριλίου 2020 της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, επανέλαβε την αναγκαιότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά. “Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η γλώσσα του κατευνασμού δεν έχει αποτέλεσμα. Στο θράσος του Ερντογάν μόνο η αποφασιστικότητα της χώρας μετράει”, είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή και η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, διαφορετικά η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος του Ερντογάν.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προτείνει “εφόσον οι αποφάσεις της ΕΕ δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο των ροών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, η Ελλάδα να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει βέτο σε σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε.”. Ως προς το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε “δεν αναζητούμε πολιτικό παρτενέρ, δεν μας αφορούν τα φλέρτ. Αποδεικνύουμε καθημερινά, τους τελευταίους οκτώ μήνες ότι εμείς είμαστε το προοδευτικό ανάχωμα στις συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης”.

Τέλος, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι δεδομένη, καταλήγοντας πως είναι βέβαιη ότι θα ανταποκριθεί με επάρκεια και επιτυχία στο συνταγματικό της ρόλο και θα επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες μπορούν να σταθούν και στο ύψιστο αξίωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα