Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην κοινωνική του βάση

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην κοινωνική του βάση
Central Political Committee meeting of PASOK, Athens, 22 April 2017. / () , , 22 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

"Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί", διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε όσους ζητούν άμεσα τη μετατροπή της ΔΗΣΥ σε ενιαίο φορέα πως: "Δεν διαλύεις κάτι, πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούριο" και ξεκαθαρίζοντας ότι τις αποφάσεις θα λάβει η βάση του Κινήματος

Απάντηση προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση των γραμματέων και αναπληρωτών γραμματέων των νομαρχιακών του Κινήματος, μετά τη σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία είχε εγκρίνει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του Ιουνίου.

Η κ.Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι τις αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ θα τις πάρει η βάση του Κινήματος (σσ: στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο). Απάντησε σε όσους όπως ο πρώην γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νικος Ανδρουλάκης ζητούν να προσκληθούν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ποτάμι και Ώρα Ευθύνης, αλλά και να προχωρήσει άμεσα η μετατροπή της Συμπαράταξης σε νέο ενιαίο φορέα, λέγοντας ότι “είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να συμμετέχει” και πως: “Δεν διαλύεις κάτι, πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούριο”.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ευθέως στα γεγονότα του προπερασμένου Σαββάτου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στους προοδευτικούς πολίτες  που απωθούνται  και έχουν αλλεργία στις εσωκομματικές  διενέξεις και με το δίκιο τους. “Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Η βάση μας θεωρεί πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι, κερδίζει μάχες και έδαφος, κάποιοι να επιλέγουν σκιαμαχίες που δημιουργούν άσκοπες αναταράξεις και  εσωστρέφεια”, είπε η κ.Γεννηματά.

“Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην κοινωνική του βάση, δεν ήμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες αυτού του χώρου”, τόνισε με νόημα, εξηγώντας ότι για αυτό αποφάσισε (και σύμφωνα με το καταστατικό) έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

“Προκρίνω την καταστατική προβλεπόμενη λύση και με δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτική λύση-απέναντι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε. Συνέδριο που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης”, είπε η κ.Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα και με  την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2016, τα επόμενα βήματα είναι εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση, συνέδριο και εκλογή οργάνων.

“Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας. Κανείς δεν θα πάρει αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς το ΠΑΣΟΚ!”, υπογράμμισε η κ.Γεννηματά.

Υποστήριξε όμως ότι: “Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διασφαλίζει σε αυτή την φάση τον ενιαίο και πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου  σχήματος.  Θα είναι όμως και ένα σκαλοπάτι, για τον ενιαίο  φορέα, στόχος που δεν θα επιτευχθεί βέβαια με άλματα στο κενό και υποκριτικές μεγαλοστομίες.”

Τόνισε εξάλλου ότι: “Τα βήματα της μετεξέλιξης θα πρέπει να είναι σταθερά αλλά και προσεχτικά. Δεν διαλύεις κάτι, πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούριο.”

Επανέλαβε δε την πρόσκληση, που είχε απευθύνει εκ νέου νωρίτερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα της κεντροαριστεράς: “Η ελληνική κοινωνία και ειδικά ο ευρύτερος χώρος της Προοδευτικής Παράταξης θα δώσει το παρόν. Τονίζω και πάλι ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις μας.”

Η κ.Γεννηματά πάντως υπογράμμισε τη δέσμευση της στην ενότητα, τη συνοχή, την έκφραση όλων των απόψεων και την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και είπε: “Δεν είναι ώρα για λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και εσωτερικών διχασμών από κανέναν.”

Απευθυνόμενη στους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και μέσω αυτών στο σύνολο των στελεχών και στη βάση, η πρόεδρος του Κινήματος απάντησε όμως επίσης εμμέσως και στο αίτημα αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ: “Απευθύνομαι στη μεγάλη λαϊκή μας βάση, σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, κόντρα σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να ξαναγράψουν την ιστορία, εμείς μείναμε όρθιοι. Κρατήσαμε την ζωή μας  με ανιδιοτέλεια και πίστη. Πίστη στις ιδέες, στους αγώνες και την προσφορά μας στο Λαό και τον τόπο. Η ιστορία δεν θα ξαναγραφεί από κανέναν.”

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον επικείμενο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών ευχόμενη σε λίγες ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν να είναι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και με μεγάλη πλειοψηφία απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια και πρόσθεσε: “Και εμείς οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες είναι ώρα να τολμήσουμε γιατί αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που υποσχεθήκαμε στους λαούς μας.”

Δεν έκρυψε την ανησυχία της και για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα, ενώ αποκάλεσε εκ νέου τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης “συμφωνία καταδίκης της χώρας, συμφωνία ντροπής”, κάνοντας λόγο για “νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δις ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκ ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων. Και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες. Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα».”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα