Θουριγγία: Η ακροδεξιά στήριξη οδήγησε τον Κέμεριχ στην παραίτηση

Θουριγγία: Η ακροδεξιά στήριξη οδήγησε τον Κέμεριχ στην παραίτηση
Τόμας Κέμεριχ AP

Παραιτθήθηκε ο Τόμας Κέμεριχ, μετά τις αντιδράσεις για την εκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, με τις ψήφους της ακροδεξιάς.

Την παραίτησή υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). 

 Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Την διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος ‘Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο.

Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον Πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής.

Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς.

«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του FDP, ο κ. Λίντνερ έδωσε για αυτό το “πράσινο φως”», αναφέρει το Business Insider.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα