Γεωργιάδης- Βορίδης: “Εθνομηδενισμός” ΣΥΡΙΖΑ, θα απαγορεύσουν τα Χριστούγεννα

Γεωργιάδης- Βορίδης: “Εθνομηδενισμός” ΣΥΡΙΖΑ, θα απαγορεύσουν τα Χριστούγεννα
O Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Ιδεολογική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για την επικρατούσα θρησκεία στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Για «ακροδεξιές» απόψεις έκαναν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική «γραμμή» η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ.

Ιδεολογική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους προκάλεσε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την επικρατούσα θρησκεία. Σε αντίθεση με την «γραμμή» της ΝΔ, τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο κι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «εθνομηδενισμό» σε σχέση με την πρότασή του για αναγνώριση του κράτους ως ουδετερόθρησκο. Από την μεριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τα δύο στελέχη της ΝΔ για «ακροδεξιές» απόψεις.

Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών της χώρας δεν παραβιάζεται από το άρθρο 3 εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα κι ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, οι περισσότεροι βουλευτές κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις στο εκλογικό του ακροατήριο.

Αντίθετα, ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα επαναλαμβάνοντας ότι τυχόν προσδιορισμός του κράτους ως ουδετερόθρησκο θα σημάνει «από αύριο το πρωί» ότι δεν θα διδάσκονται τα Θρησκευτικά, ο πολιτικός γάμος κι ο πολιτικός όρκος θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του Εσταυρωμένου σε δημόσιους χώρους ή ο δημόσιος εορτασμός των θρησκευτικών εορτών παρά μόνο με επίκληση του εθίμου.

Μάλιστα, ο Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεριζώσει την χριστιανική ταυτότητα του Ελληνισμού. Στο ίδιο κλίμα, ο Άδ. Γεωργιάδης παρομοίασε τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι συμβαίνει στα … προτεσταντικά κράτη. Ο Άδ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας και δεν θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το άρθρο 3.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Κήρυγμα όλης της ακροδεξιάς της Ευρώπης όσα είπε ο Μ. Βορίδης

«Κήρυγμα όλης της ακροδεξιάς της Ευρώπης» χαρακτήρισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου τα όσα είπε ο Μ. Βορίδης, ενώ σημείωσε ότι αν η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν είχε σημασία, τότε δεν θα υπήρχε το «όργιο» που υπάρχει αυτήν την στιγμή από τους μητροπολίτες. «Η Ορθοδοξία έχασε όταν ταυτίστηκε με το κράτος» προειδοποίησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Θοδωρής Δρίτσας «πείραξε» τους Μ. Βορίδη κι Άδ. Γεωργιάδη κάνοντας λόγο για «διάσπαση της πτέρυγας του ΛΑΟΣ», καθώς ο Μ. Βορίδης αναγνώρισε ως αυθεντική Αριστερά το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά», ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μία χαρά Αριστερά είναι».

Β. Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις για το 3

Από την μεριά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτήρισε την συμφωνία της κυβέρνηση με την Εκκλησία «πολιτική συναλλαγή» κι «αντάλλαγμα» για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις στην αλλαγή του άρθρου 3. Ο Β. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το άρθρο 3, σε αντίθεση όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του άρθρου 3, αλλά προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ώστε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία δεν επιφέρει προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε επιτρέπει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των μη Ορθοδόξων.

Ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι το κόμμα του θα συνταχθεί με την όποια θέση πάρει η Εκκλησία σε σχέση με το άρθρο 3. Την αντίθεσή του με τις αλλαγές στο άρθρο 3 εξέφρασε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ενώ ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχωρά σε πλήρη χωρισμό της Εκκλησίας με το κράτος, παρά το γεγονός ότι είναι ένα «υπερώριμο» αίτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα