Γιατί αντιδρά σπασμωδικά η Μόσχα

Γιατί αντιδρά σπασμωδικά η Μόσχα
Το κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών AP

Το μήνυμα πως η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ελληνορωσικές σχέσεις μεταφέρθηκε εμμέσως στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα. Φαίνεται, πως μέσα σε αυτό το κλίμα οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ "παγώνουν" προς το παρόν.

Απάντηση δίνει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι είναι απολύτως αβάσιμοι αυτοί οι ισχυρισμοί και σημειώνουν ότι οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα.

«Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπει τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας», αναφέρουν.

Χτες το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά, στον οποίο μεταφέρθηκε εμμέσως το μήνυμα ότι η υπόθεση με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται ότι σταματούν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

«Δεν γίνεται προετοιμασία του ταξιδιού. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την τρέχουσα κατάσταση, δεν κατανοούμε πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη», ανέφερε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα