Γιατί δεν έπεισε κανέναν στην αντιπολίτευση η “συγνώμη” του Μητσοτάκη

Γιατί δεν έπεισε κανέναν στην αντιπολίτευση η “συγνώμη” του Μητσοτάκη
Στην οργή των πολιτών που εισπράττει η κυβέρνηση της Ν.Δ αποδίδει την συγνώμη του πρωθυπουργού η αντιπολίτευση. Τονίζοντας ότι δεν συνοδεύεται από αλλαγή πολιτικής Eurokinissi

Πρόκειται για ελιγμό χωρίς περιεχόμενο απέναντι στην οργή των πολιτών, εκτιμούν τα επιτελεία των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς.

Η «συγνώμη» ενός πρωθυπουργού δεν πηγαίνει μαζί με δηλώσεις αυταρέσκειας για την πολιτική που ακλούθησε, ιδίως σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίνε την χώρα. Στο σημείο αυτό φαίνεται να συμπίπτουν οι απόψεις των κόμματων του κέντρου και της αριστεράς, όπως προκύπτει από τον σχολιασμό που επιφύλαξαν στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια κίνηση που θεωρείται προπομπός μια μεγάλης κυβερνητικής προσπάθειας που θα ακολουθήσει προκειμένου να υπάρξει επικοινωνιακή διαχείριση της οργής των πολιτών για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στα πύρινα μέτωπα.

Το γεγονός της σύμπτωσης απόψεων πολιτικών σχηματισμών ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σχέσεις πολιτικού ανταγωνισμού, πιστοποιεί αυτό που διαφαίνεται σε όλους τους δίαυλους έκφρασης της κοινωνίας: Ότι υπάρχει οξυμμένη κοινωνική οργή για την εξέλιξη των πραγμάτων με τις πυρκαγιές. Αυτό καταγράφεται έντονα στις τοπικές κοινωνίες που εκφράζονται μέσω των φορέων τους, στα social media που απηχούν το κλίμα της περιόδου, ακόμη και στην εικόνα που αποκομίζουν τα κομματικά επιτελεία από την επαφή τους με τον κόσμο. Αυτή θεωρείται σε όλες τις αναλύσεις της αντιπολίτευσης ως η βασική αιτία που οδήγησε χθες το πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την λέξη «συγνώμη» κυρίως όμως ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Μια και σε κανένα σημείο του διαγγέλματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβήτησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Συνέντευξη τύπου σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα

Ολοκληρωμένη απάντηση στην κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική πρόταση επαρκούς σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας σκοπεύει να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στις 12.15 από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο κέντρο εθελοντών πυροσβεστών του Κρυονερίου Eurokinissi

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να αναδείξει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενσωματώνει τις δοκιμασίες του παρελθόντος καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτά ενώ τις προηγούμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση τήρησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους εστιάζοντας στην ανάγκη της συστράτευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Βάση των προτάσεων του κόμματος αναμένεται να αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε το 2018 μετά την τραγωδία στο Μάτι με επικεφαλής τον Γιόχαν Γκαλντάμερ καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών». Το πόρισμα της επιτροπής στην οποία συμμετίχαν και οι κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα δασοπροστασίας της χώρας είχε παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα ενώ ακόμη και η Ν.Δ είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του. Πράγμα που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν υλοποιήθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμά το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αφού η περίφημη «συγνώμη» του προέκυψε «επειδή έτσι του ζήτησαν οι επικοινωνιολόγοι». Μάλιστα τεκμηριώνουν την εκτίμησή αυτή με το ότι όλο το υπόλοιπο διάγγελμα περιέγραψε την …επάρκεια των κυβερνητικών αντιδράσεων. Δίχως μάλιστα να ονοματίσει ούτε μία από τις «αστοχίες» για τις οποίες ζήτησε την συγχώρεση του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ιδιαίτερα στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα εναέρια μέσα, ένα ζήτημα για το οποίο έχει απευθύνει ερωτήματα στην κυβέρνηση και αναμένεται να θίξει και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΚΙΝ.ΑΛ: Η αλήθεια δεν κρύβεται επικοινωνιακά

Αν και η Φώφη Γεννηματά φροντίζει να απόσχει από επικριτικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι όχι μόνο επιχειρείται επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων αλλά επιπρόσθετα ζητά εισαγγελική έρευνα για κυβερνητικές ευθύνες.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά την επικοινωνιακή διαχείριση» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Γιώργος Καμίνης. Επισημαίνει πως εάν ισχύει ο κυβερνητικός ισχυρισμός για επάρκεια πτητικών μέσων κατάσβεσης τότε η κυβέρνηση «οφείλει να μας πει τι έφταιξε τελικά και καίγεται σχεδόν η μισή χώρα επί μια εβδομάδα». Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ σχολιάζοντας την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για τις πυρκαγιές σημειώνει ότι «θα πρέπει να συμπληρωθεί και σε σχέση με τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού μηχανισμού» αφού «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

ΚΚΕ: Τις συγνώμες τις ακούνε βερεσέ όσοι έχουν πληγεί

Για επικοινωνιακά τερτίπια κάνει ουσιαστικά λόγο και το ΚΚΕ. «Τις συγνώμες και τα λόγια ευγνωμοσύνης τις “ακούνε βερεσέ” όλοι όσοι έχουν καταστραφεί, στους οποίους ο πρωθυπουργός προσπαθεί κι από πάνω να τους “ρίξει στάχτη στα μάτια” με τα περί δήθεν αποζημιώσεων και γρήγορων αποκαταστάσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Τονίζει πως «η τεράστια καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές, δεν είναι προϊόν αστοχίας, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και που έχει στο επίκεντρο της την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας».

Μέρα 25: Μετά την συγνώμη εγκώμια

«Ακούμε ήδη τους ιμάντες των φρεσκο-μπουκωμένων ΜΜΕ της λίστας Πέτσα και τα πληκτρολόγια των διαδικτυακών στρατών να δουλεύουν διπλοβάρδια για να φιλοτεχνήσουν το Μεγαλείο του Ηγέτη που ζήτησε Συγγνώμη θαρρετά και υπεύθυνα» σχολιάζει σκωπτικά το Μέρα 25. Τονίζει παράλληλα ότι «στο υπόλοιπο διάγγελμά του, ο ίδιος έπλεκε το εγκώμιο της αποτελεσματικής διαχείρισης μπροστά στις αλόγιστες δυνάμεις της φύσης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα