Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το σκεπτικό της απόφασης του πρωθυπουργού να προτείνει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το παρασκήνιο με Παυλόπουλο. Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Σε μία κίνηση με συμβολισμό, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με στόχο να πιέσει τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής να την ψηφίσουν, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Και αυτό καθώς αφενός ο πρωθυπουργός δίνει το προσωπικό του στίγμα προτείνοντας μία γυναίκα, ενώ αφετέρου η κ.Σακελλαροπούλου προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο (η υποψηφιότητα του οποίου είχε συζητηθεί μάλιστα όντως το τελευταίο διάστημα, αλλά απερρίφθη λόγω των πολιτικών περιπλοκών που θα προκαλούσε στο εσωτερικό της ΝΔ), και επιπλέον είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣτΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λάβει τις οριστικες αποφάσεις για τη στάση του αύριο στον πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου, στελέχη του ωστόσο παραδέχονται πως το συγκεκριμένο πρόσωπο “μας βάζει σε σκέψεις”, είναι δε μάλιστα το μοναδικό από τα ονόματα που είχαν ακουστεί, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε έστω να εξετάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ θα αποφασίσει τη στάση του σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο στις τρεις το μεσημέρι. Σημειωτέον πάντως ότι μέχρι προτινος, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηριζε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει όχι μόνο να προέρχεται απο την “προοδευτική παράταξη” αλλά να είναι και πολιτικό πρόσωπο λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την προκλητική στάση της Τουρκίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν ειναι πάντως αρνητικό ως προς την κ.Σακκελαροπούλου, αλλα οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την κ. Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρόταση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ενώ το μεσημέρι επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε και επισήμως ότι δε θα τον προτείνει ξανά, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί με διαρροές τις προηγούμενες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “μια επιλογή από το μέλλον” που όπως σημείωναν συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση.”

Υποστήριζαν επίσης ότι πρόκειται για μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική.

Ενωτική, διότι όπως έλεγαν: “Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.”

Προοδευτική, διότι όπως έλεγαν: “Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Τέλος κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν αξιοκρατική την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. “Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα” τόνιζαν.

Οι ίδιες πηγές χρύσωναν το χάπι στον απερχόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας λέγοντας: “Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.”

Απαντούσαν δε σε όσους στη ΝΔ επιθυμούσαν πολιτικό πρόσωπο από την παράταξη, δηλαδή βασικά στους σαμαρικούς που πίεζαν για υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: “Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.”

Όπως λένε από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή αυτή ήθελε να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να προτείνει ένα νέο πρόσωπο και δη γυναίκα σε αυτή τη θέση, μία κίνηση έντονο συμβολισμό για “τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα