Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό
Discussion on the plenum of the parliament about the new social security reform bill. Athens, on jan. 26, 2016 / , , 26 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Διαμορφώνεται κοινωνικό ρεύμα κατά του ασφαλιστικού και η ΝΔ πρέπει να συνομιλήσει με την κοινωνία λένε στη Συγγρού. Συναντήσεις με φορείς αγροτών, επιστημόνων, μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να προτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς από μηδενική βάση ξάφνιασε πολλούς.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν ως αντίφαση στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς βασική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τονίζουν πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα ήδη από την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή να αποσύρει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν παράλληλα ότι τώρα «η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο» και κάνουν λόγο για «καθολική αντίδραση της κοινωνίας», προσθέτοντας ακόμη ότι «μεταρρυθμίσεις χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής με όλη την κοινωνία δεν μπορούν να γίνουν». Δεν παραβλέπουν δε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «συναντά την άρνηση και των δανειστών».

Στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι σχεδόν όλες οι κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες, ιδίως δε παραδοσιακά στρώματα στα οποία είχε μεγάλη πολιτική επιρροή στο παρελθόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία στα χρόνια της κρίσης στράφηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα «δεν βρίσκουν κανένα σημείο σύγκλισης με την κυβερνητική πρόταση». Κάποιοι μάλιστα διαβλέπουν ότι «έχει διαμορφωθεί κοινωνικό ρεύμα κατά του ασφαλιστικού» και χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «άνοιγμα στην κοινωνία» προκειμένου η ΝΔ να διαμορφώσει «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης» με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. «Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ είχε χάσει την επαφή της με την κοινωνία. Ο Κυριάκος δεν μπορεί να συνομιλεί μόνο με τον Τσίπρα στη βουλή» λένε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους αγροτών και άλλων κοινωνικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες «δεν θα υποσχεθεί τίποτα, θα τους ακούσει και θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις».

Σ’ αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ χαρακτηρίζουν το σχέδιο Κατρούγκαλου μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης του ασφαλιστικού και επιμένουν στην κριτική τους πως «μπλοκάρει την οικονομία, διαλύει την ίδια την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης, ανοίγει πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα, οδηγεί σε σύγκρουση γενεών και ξαναβάζει σε αβεβαιότητα την πολιτική ζωή του τόπου».

Σ’ αυτό το πολιτικό αδιέξοδο ουσιαστικά στάθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι με την απόσυρση του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου θα «εκτονωθεί η ένταση». Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν πως η απόσυρσή του κυβερνητικού σχεδίου δεν υπακούει σε «ψηφοθηρικές λογικές και λαϊκίστικες τακτικές χαϊδέματος αφτιών», αλλά στην ανάγκη να υπάρξει ένας «ουσιαστικός, σύντομος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία».

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως δική τους συμβολή στο διάλογο αυτό τις προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στη βουλή για το ασφαλιστικό και τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει. Κεντρική θέση της ΝΔ είναι η δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Από εκεί και πέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, το συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ για τον τελευταίο χρόνο με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τον εξορθολογισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα λεγόμενα ευγενή ταμεία και την απόσυρση των οριζόντιων αυξήσεων που δόθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους συνολικού ύψους 150 εκ ευρώ.

Συνάντηση Μητσοτάκη Καμίνη σήμερα για το προσφυγικό

Στην ίδια κατεύθυνση για άνοιγμα στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την κατάσταση από τη διαχείριση των προσφυγικών ροών θα έχει σήμερα για το ίδιο θέμα συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Ο κ. Μητσοτάκης που έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική ρητορική, περισσότερο μετριοπαθή, από την προηγούμενες ηγεσίες της ΝΔ στο θέμα του προσφυγικού θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Καμίνη που παρότι δεν ανήκει στο χώρο της κεντροδεξιάς ήταν από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα