Γιατι ο Τσίπρας συγκρούστηκε αποκλειστικά για την Παιδεία

Γιατι ο Τσίπρας συγκρούστηκε αποκλειστικά για την Παιδεία
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τα ανοιχτά πολιτικά θέματα είναι πολλά, Διάλεξε όμως να θέσει μόνο το ζήτημα της περικοπής των εισακτέων Eurokinissi

Ο λόγος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση επέλεξε "μονοθεματική" κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ, είναι ανοιχτά τα θέματα της πανδημίας, του πρωθυπουργικού πόθεν έσχες και πολλά άλλα

Αποκαλυπτική θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την παιδεία, με αφορμή το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που ψηφίζεται σήμερα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι δικαιώθηκε η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιμείνει στο θέμα της περικοπής των εισακτέων με την ρύθμιση για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Κυρίως γιατί κατέδειξε τους πραγματικούς λόγους που η Ν.Δ την επέβαλε, την πολιτική της απομόνωση αλλά και την πίεση που δέχεται από την βάση.

Η μονοθεματική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινή συζήτηση με την συμμετοχή των περισσότερων πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την συζήτηση «μονοθεματική». Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την βάση εισαγωγής «θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό σήμερα. Θα βρούμε χρόνο άλλες φορές να μιλήσουμε και για τα καμώματά σας στην πανδημία, τα κατορθώματά σας, που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και που όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, δίνετε την ευθύνη στους πολίτες και όταν έχουμε ύφεση στα κρούσματα, πανηγυρίζετε ότι νικήσατε. Θα βρούμε τον χρόνο να τα πούμε αυτά και για τα ζητήματα που αφορούν την ισονομία και τους νόμους που δεν τηρείτε εσείς σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο».

Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε στα ζητήματα που μένουν ανοιχτά στον δημόσιο βίο είναι ενδεικτικό του πόσο σημαντικό θεωρεί το θέμα της περικοπής των εισακτέων. Εκτιμώντας ότι η αντίληψη για τη παιδεία δείχνει ότι Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κάθετα διαφορετικές αντιλήψεις».

Δύο αντιλήψεις για την Παιδεία

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατέδειξε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως επειδή επισήμανε ότι «εμείς πιστεύουμε στην αυταξία της γνώσης. Εμείς παλεύουμε, λοιπόν – κι εκεί είναι η διαφορά μας – όχι να κόβονται παιδιά από πανεπιστημιακές σχολές, να μπαίνουν τα παιδιά, αλλά να παρέχονται ουσιαστικές σπουδές».

Θέση που ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την «εργαλειακή» αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους νέους ανθρώπους και την αντίληψή της Ν.Δ πως πρέπει να προσαρμόζονται τα πάντα στις ανάγκες της αγοράς όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Θέση που – όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας – έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «πρότεινε ως το 2030 αυτό το ποσοστό του πληθυσμού 25 ως 34 ετών με πανεπιστημιακά πτυχία να ανέβει σε τουλάχιστον 50%» έναντι 43% που είναι σήμερα στην Ελλάδα. Στην ίδια λογική ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που κατέρριψαν το κυβερνητικό αφήγημα περί του ότι οι φοιτητές δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ περιέγραψε λεπτομερώς το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα αναστρέψει τις αδικίες που έχει προκαλέσει στους υποψήφιους η πολιτική της Ν.Δ

Αντιευρωπαϊκή η πολιτική της Ν.Δ

Στο θέμα της απόκλισης της κυβέρνητικής πολιτικής από την Ευρώπη εστίασε και η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται λόγος για «για δραματική οπισθοχώρηση, βαθύ αναχρονισμό και εγκατάλειψη του στόχου να συγκλίνει η εκπαίδευσή μας με την Ευρώπη. Συντελείται από έναν πρωθυπουργό που ανέβηκε στο άρμα των αυτοαποκαλούμενων “Μένουμε Ευρώπη” και στην πράξη οργανώνει την “έξοδο” από αυτήν. Με την γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων που μεγαλώνουν την απόκλιση από τον αναπτυγμένο ευρωπαϊκό πυρήνα».

Μπήχτη πρός τον Κ.Μητοτάκη και την Ν.Κεραμέως από τον Αλέξη Τσίπρα. Σημείωσε πως κανείς από τους δύο δεν έδωσε πανελλήνιες. Υπήρχαν τα χρήματα για να σπουδάσουνσ το εξωτερικό. Eurokinissi

Πιέζουν την κυβέρνηση οι επιλογές της Κεραμέως

Όσον αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού στην χθεσινή συζήτηση δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής έχει προκαλέσει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και στην Νέα Δημοκρατία. Την πρώτη φορά σημείωσε πως «η απόφασή μας να επιβάλουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία έχει- και το αναγνωρίζουμε – πολιτικό κόστος. Είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Μια απόφαση η οποία “ταράζει τα νερά” της εκπαίδευσης, διότι πράγματι έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές». Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε λίγο αργότερα σημειώνοντας ότι στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της παιδείας «εμείς δίνουμε δύσκολη απάντηση, το επαναλαμβάνω, θα έχουμε πολιτικό κόστος από αυτή την επιλογή, δεν έχω καμία αμφιβολία». Φράσεις που εκτός από την αντιπολίτευση, απευθύνονταν και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή αυτούς που εισπράττουν τις αντιδράσεις από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νίκης Κεραμέως. Άλλωστε γενικότερα κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρείται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Βουλή εμφατικά να δηλώνει πως στηρίζει την υπουργό του. Κίνηση με μηνύματα και προς το εσωτερικό της Ν.Δ.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πώς να «κάνει πίσω» και στην επιθετική ρητορική της υπουργού Παιδείας σχετικά με τις δημόσιες επιστολές υποψηφίων που κατήγγειλαν πώς παρότι αρίστευσαν δεν μπόρεσαν να περάσουν λόγω της βάσης εισαγωγής στην σχολή της επιλογής τους. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αν υπάρχουν κάποιες -να το πω και αυτό- αν υπάρχουν κάποιες τόσο ειδικές περιπτώσεις που είναι πολύ λίγες, κάποιας στρέβλωσης την οποία δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει, εδώ είμαστε να δούμε εάν αυτές στο μέλλον μπορούν να διορθωθούν».

Πολιτική απομόνωση

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενοχλημένος που για μία ακόμη φορά η Ν.Δ βρέθηκε απομονωμένη πολιτικά στην Βουλή. Εκτός από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, επικριτικές για το νομοσχέδιο και την πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία ήταν η τοποθέτηση τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ΚΙΝ.ΑΛ. Έκανε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα την διαπίστωση ότι «έρχεστε και λέτε, και εσείς και η κ. Γεννηματά, ότι είμαστε χορηγοί και ότι ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τα κολέγια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα