Νέες προκλήσεις Γιλντιρίμ: 'Γκρίζο' το καθεστώς στο Αιγαίο

Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks during a meeting with representatives of German companies, in Ankara, Turkey, Thursday, July 27, 2017. Yildirim has met with representatives of 19 German companies operating in Turkey and reassured them that no German firm is under investigation.(Prime Ministry Press Service/Pool photo via AP)
Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks during a meeting with representatives of German companies, in Ankara, Turkey, Thursday, July 27, 2017. Yildirim has met with representatives of 19 German companies operating in Turkey and reassured them that no German firm is under investigation.(Prime Ministry Press Service/Pool photo via AP) AP

Νέες «κραυγές» στην Τουρκία και επαναφορά των αξιώσεων για τη συνθήκη της Λωζάνης

Πέρασαν μόνο λίγες μέρες απ' την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα και η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε με τις γνωστές αξιώσεις της και προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά δια στόματος του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη». Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της χώρας Ντεμιρέλ που είχε πει ότι «στη θάλασσα του Αιγαίου όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες», είπε ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου».

Κατά την προκλητική τοποθέτηση του ο Κιλιντσάρογλου υποστήριξε επίσης ότι  «έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο 18 νησιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για απραξία.

«Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» απάντησε ο Γιλντιρίμ.

Υποστήριξε επίσης ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία πάλι έθεσε ζήτημα αναθεώρησης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν την εφαρμόζει.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αποκαλώντας τους πολίτες εκεί «ομοεθνείς». Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τα δικαιώματά τους, πως δεν επιτρέπει τη «χρήση της λέξης Τούρκος» και δεν «επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων». «Πού είναι λοιπόν το λάθος να λέμε σε μια χώρα που δεν εφαρμόζει μια συνθήκη κατά γράμμα, ούτε στο σπίτι της, ότι αυτή πρέπει να αλλάξει;» διερωτήθηκε ακόμη ο τούρκος πρωθυπουργός.

Την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επέκρινε από το βήμα της Βουλής, όπου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε: «Γιατί δεν ρώτησε για τα 18 νησιά; Σε εκείνα τα νησιά υπάρχουν 5000 Έλληνες στρατιώτες».

Στο μεταξύ η διαμάχη για τα «18 νησιά» στο Αιγαίο έχει επεκταθεί και μεταξύ των τουρκικών εφημερίδων Σοζτζού και Σταρ. Η δεύτερη απαντώντας σε είδηση της πρώτης που κατονομάζει ως «18ο νησί που έχει καταληφθεί» το Μαράθι, γράφει τα εξής:

“Υπάρχουν δύο νησιά με το ίδιο όνομα. Το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στην Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου και η Σοζτζού έχουν μπλέξει τα δύο “Μαράθια”. Το Μαράθι που έχουμε πάρει από τους Ιταλούς και υποστηρίζεται ότι το έχει καταλάβει η Ελλάδα δεν είναι στο Αιγαίο αλλά απέναντι από το Κας και πάνω του κυματίζει η τουρκική σημαία. Μάλιστα από το 1932 έχει μετονομαστεί σε Γκιουρμανλί».

Η Σταρ γράφει επίσης ότι πίσω από τις ειδήσεις «κατάληψης νήσων στο Αιγαίο από την Ελλάδα» υπάρχουν τραγικο-κωμικοί ισχυρισμοί που έχουν στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και το κράτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Aκροδεξιές κραυγές στην Τουρκία: 18 νησιά έχει καταλάβει η Ελλάδα, λέει ο Κιλιτσντάρογλου

SHARE:

24Media Network