Γιούροβα – Σουίτσα στο NEWS 24/7: Η δημοκρατία έχει εχθρούς και χρειάζεται προστασία

Διαβάζεται σε 4'
Γιούροβα – Σουίτσα στο NEWS 24/7: Η δημοκρατία έχει εχθρούς και χρειάζεται προστασία

Οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα και Ντούμπραβκα Σουίτσα αρθογραφούν στο NEWS 24/7 για τα μέτρα της Ε.Ε. με στόχο την προάσπιση της δημοκρατίας και των κορυφαίων διαδικασιών της, απέναντι στις παρεμβάσεις που την απειλούν.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δέσμης μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσής μας: της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι ρωσικές παρεμβάσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις, η χρήση παρεμβατικών κατασκοπευτικών λογισμικών και η πίεση που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα των επιθέσεων κατά των δομικών στοιχείων των δημοκρατιών μας.

Πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν του χρόνου στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έναν πλούσιο και μοναδικό χώρο δημοκρατίας που διαπερνά τις γλώσσες, τα σύνορα, τους πολιτισμούς και την ιστορία κάθε χώρας.

Οι πολίτες μας έχουν την ελευθερία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, να συμμετέχουν στον δημοκρατικό βίο, να έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής και να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Αυτή η πολύτιμη ελευθερία είναι πηγή υπερηφάνειας αλλά και ευθύνης, ιδίως ενόψει εξωτερικών απειλών που επιδιώκουν να υπονομεύσουν αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε ηθικό και πολιτικό καθήκον και ευθύνη να φροντίσουμε, να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε όσα έχουμε οικοδομήσει.

Η δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 81% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις στα δημοκρατικά μας συστήματα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα που επιβάλλει την ανάληψη δράσης. Η απάντησή μας είναι τριπλή: ενισχύουμε τη διαφάνεια, διασφαλίζουμε την ακεραιότητα των εκλογικών μας διαδικασιών και προάγουμε έναν ευνοϊκό χώρο δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

Πρώτον, προτείνουμε έναν νέο νόμο που θα ρίξει φως στις συγκαλυμμένες ξένες επιρροές, θεσπίζοντας υποχρεώσεις διαφάνειας. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν αν μια ξένη κυβέρνηση χρηματοδοτεί δραστηριότητες στην ΕΕ, προσπαθώντας να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τον δημοκρατικό διάλογο. Φυσικά, είμαστε υπερήφανοι για τον ανοικτό χαρακτήρα και την ελευθερία του λόγου της ΕΕ. Αυτές οι αξίες ισχύουν και για τις ξένες κυβερνήσεις και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Θέλουμε όμως να εντοπίσουμε τις προσπάθειες επηρεασμού της χάραξης πολιτικής μας και να περιορίσουμε τα περιθώρια για συγκαλυμμένη χρηματοδότηση εκ μέρους εχθρικών κυβερνήσεων τρίτων χωρών.

Δεύτερον, ενισχύουμε τις εκλογικές μας διαδικασίες. Οι ευκαιρίες χρήσης των διαδικτυακών πλατφορμών για τη διάδοση της παραπληροφόρησης ή για απόπειρες χειραγώγησης του κοινού ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερες. Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών προστατεύοντάς τες από κυβερνοεπιθέσεις και προσπάθειες χειραγώγησης. Η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει την πολιτική πιο κοντά στους ψηφοφόρους, αλλά έχει δημιουργήσει και κινδύνους. Χρειαζόμαστε καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών, περισσότερες προσπάθειες από τις πλατφόρμες πληροφόρησης, καλύτερο ψηφιακό γραμματισμό και διαβεβαιώσεις ότι τα εργαλεία επιτήρησης δεν χρησιμοποιούνται για να παρεμβαίνουν στον δημοκρατικό διάλογο και για να στοχεύουν πολιτικούς παράγοντες και δημοσιογράφους.

Τέλος, η δέσμη μέτρων προάγει και προστατεύει έναν ενεργό χώρο της κοινωνίας των πολιτών. Οι καλύτεροι σύμμαχοι της δημοκρατίας είναι οι πολίτες. Γι’ αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε τη δημοκρατική ανθεκτικότητα όλων των γενεών, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων, απέναντι στις εσωτερικές και τις εξωτερικές απειλές. Η δέσμη αυτή ενδυναμώνει τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικότερα στις διαδικασίες χάραξης δημόσιας πολιτικής, ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατική ανθεκτικότητα από μέσα. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στις επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στους διαύλους συμμετοχής και δέσμευσης των πολιτών που άνοιξε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και που συνεχίστηκαν από τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας μας είναι οι πολίτες να μπορούν να εμπιστεύονται την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά αποτελέσματα! Η εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα απ’ όλους μας. Η σημερινή δέσμη μέτρων αποτελεί απόδειξη της προορατικής προσέγγισης της ΕΕ για την προάσπιση της δημοκρατικής διαδικασίας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να εμπνέει υπέρ της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών.

*Η Βιέρα Γιούροβα είναι Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ντούμπραβκα Σουίτσα είναι Αντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα